GRAD BIJELjINA: “DUČIĆEVI I MAGINI SATI” :: Semberija INFO ::

 

GRAD BIJELjINA: “DUČIĆEVI I MAGINI SATI”


U organizaciji Gradske uprave, a u saradnji sa ustanovama kulture, u Bijeljini će od 25. do 27. novembra biti prvi put održana kulturna manifestacija „Dučićevi i Magini sati“, u čast ljubavi između Jovana Dučića i Magdalene Živanović, prve bijeljinske pjesnikinje i 130 godina od Dučićevog dolaska u Bijeljinu. Gradski menadžer Tatjana Pantič je pojasnila da “Dučićevi i Magini sati“ počinju u subotu, 25. novembra, u 11 časova, otkrivanjem biste Jovanu Dučiću u dvorištu Osnovne škole „Jovan Dučić“ u Bijeljini, a sat vremena kasnije, u 12 časova, u Galeriji Centra za kulturu „Semberija“ biće otvorena izložba „Pisma Dučića i Mage“, organizovana uz podršku Udruženja Hercegovaca „Jovan Dučić“ u Bijeljini.

-Planirana je i “Čajanka sa Dučićem i Magdalenom“ od 13 do 14 časova na platou ispred zgrade Gradske uprave (u slučaju kiše, u Velikoj sali zgrade Gradske uprave), a najsvečaniji dio prvog dana manifestacije biće prvi „Bijeljinski bal“ u hotelu „Drina“ od 19 časova, na kojem će biti oživljena atmosfera iz vremena u kojem su živjeli Dučić i Maga”, rekla je Pantićeva. Ispred kabineta gradonačelnika, Filip Božić je pojasnio da su za balski dio zaduženi  umjetnici iz SKUD-a „Semberija“ i Gradskog pozorišta „Semberija“, Hor „Srbadija“, violinistkinja Anja Novaković u pratnji pijanistkinje Tijane Dragojlović i kvartet „Uvertira“ iz Loznice, a goste očekuju i svečana večera i muzički program nakon večere.

-Bal je humanitarnog karaktera, a prihod od prodatih ulaznica i dobrovoljnih priloga biće usmjeren Udruženju roditelja djece s poteškoćama u razvoju, djece u riziku i djece na marginama društva „Bijeljinska djeca suncokreti“, dok će Grad Bijeljina, kao glavni organizator, snositi troškove bala”, rekao je Božić. Ulaznice za bal su u prodaji na biletarnici Centra za kulturu,  uz obavezno navođenje imena i prezimena, a posjetioci bala će biti zamoljeni da poštuju prikladan način oblačenja. Narednog dana, 26. novembra, od 18 časova u Sokolskom domu, u okviru „Pjesničke večeri“ biti predstavljeni mladi bijeljinski pjesnici, a gost večeri će biti poznati srpski pjesnik i pisac Pero Zubac. Trodnevna manifestacija posvećena ljubavi i pjesništvu biće zatvorena 27. novembra, predstavom „Blago (u) nama“, rađenoj po motivima Dučićevog djela „Blago cara Radovana“, a predstavu od 20 časova, na pozornici Centra za kulturu, igraće glumci iz Produkcije  “Areus” iz Srbije. Profesor dr Dimitrije Ćeranić je u ime Udruženja Hercegovaca  “Jovan Dučić” u Bijeljini zahvalnost gradu na ovom događaju koji predstoji.

- Jovan Dučić je prije 130 godina počeo sa službovanjem kao učitelj u Bijeljini, a od tada je trajala njegova diplomatska, filizofska, pravnička, nacionalna i kulturna uloga na polju srpskog svijeta. On je neko ko treba da bilježi ne samo Bijeljinu, nego svekoliki srpski narod i srpske države”, rekao je Ćeranić i istakao da na turističkoj i kulturnoj mapi Bijeljine, Dučić i Maga treba da predstavljaju nešto oko čega će da se razvija kulturni i turostički potencijal ovog grada.

(Semberija info)