Gradonačelnik Zijad Nišić o najavljenom štrajku: „Očekujemo ubrzano donošenje rješenja“ :: Semberija INFO ::

 

Gradonačelnik Zijad Nišić o najavljenom štrajku: „Očekujemo ubrzano donošenje rješenja“


Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine prim. dr Zijad Nišić dao je izjavu o toku dosadašnjih pregovora sa Sindikatom Brčko distrikta BiH, u povodu najavljenog generalnog štrajka.
 
„Mi smo bili u fazi pregovora koji se zove mirenje. Jučer smo imali razgovore koji su bili vrlo korektni. Mi u Vladi smo ostali  pri istom stavu, a to je da povećamo platu za 5,00% od 1. jula ove, i od nove godine još 5,00% uz putne troškove koji također treba od iduće godine da se počnu isplaćivati. Prihvatili smo obavezu da se ustanovi kolektivnu ugovor do kraja ove godine. Oni su insistirali na kolektivnom ugovoru, koji će svakako biti ispunjen kao uslov i na linearnom povećanju plate, odnosno redukovanje sa traženih 250 KM na 100 KM. Možemo reći da je to jedan pomak i razumijevanje Sindikata u odnosu na ekonomski realitet. Kada bismo to pretvorili u novčani iznos, mislim da je ponuda Vlade i ono što traže u Sindikatu apsolutno ista vrijednost i da je naš prijedlog dugoročniji benefit za zaposlene u Javnoj upravi i drugim institucijama, tako da je naš stav vrlo blizak i očekujemo brzo rješenje“, kazao je gradonačelnik.
 
Gradonačelnik Nišić je također istakao da se, kao što je i ranije rečeno, ukida prvi platni razred te da je ponuda Vlade vrlo korektna i da se nada da do štrajka neće doći.
 
„Oni su insistirali da se povećaju plate najniže plaćenim pozicijama, a mi smo prihvatili da se briše prvi platni razred, a to su upravo te pozicije i da se u drugi razred instalira i treći podrazred, što će unaprijediti kategoriju najnižih plata. Mi očekujemo da pregovori idu u dobrom pravcu, da su elementi koji upućuju na razloge za štrajk iscrpljeni i da se isti ne bi trebao desiti. Mislim da smo ponudili rješenje koje je zaista kompatibilno i sa našim budžetskim mogućnostima, a i sa zahtjevima koji su oni predložili“, istakao je gradonačelnik. 
 
Govoreći o primjedbama rukovodstva Sindikata zašto Vlada kao poslodavac traži spisak onih koji će štrajkovati, gradonačelnik Nišić je podsjetio da se to ne čini zbog nekakvog političkog pritiska, već zbog odgovornosti Vlade da se može obezbjediti funkcionisanje zajednice.
 
„Mi  danas  imamo poplave koje ugrožavaju i stanovništvo i imovinu. Ako štrajk nije definirao i ko će biti izvršilac pojedinih  poslova, mi bismo bili nespremni  da odgovorimo na izazove koje nosi ova nepogoda. Moramo znati na koga možemo računati, tako da moramo znati ko će biti u funkciji i ko će biti u statusu štrajkača, ko će biti  prisutan na poslu, ali bez radnog angažmana“, naglasio je gradonačelnik Nišić.
 
Komentarišući zakonske odredbe o plaćanju ljudi u štrajku, gradonačelnik Nišić je rekao da  svaki kolektivni ugovor u BiH i u okruženju reguliše status štrajkača.
 
 „Jedan član propisa u Kolektivnom ugovoru kaže da oni koji štrajkuju, koji ne rade, ne mogu imati naknade za platu osim dječijeg doplatka, tako da se ta pravna mogućnost može primijeniti i u ovom slučaju i to je nešto što imamo u svim demokratskim zemljama“, podsjetio je gradonačelnik Brčko distrikta BiH prim. dr Zijad Nišić.