Preduzeće “Duvan” organizovalo tradicionalni godišnji susret sa proizvođačima duvana: Ponuđene veće otkupne cijene za duvan u ovoj godini :: Semberija INFO ::

 

Preduzeće “Duvan” organizovalo tradicionalni godišnji susret sa proizvođačima duvana: Ponuđene veće otkupne cijene za duvan u ovoj godini


Bijeljinski “Duvan”, već tradicionalano, svake godine početkom februara, organizuje sastanak s proizvođačima duvana iz Semberije i Posavine. Svetozar Mihajlović, predstavnik bijeljinskog “Duvana”, kaže da su proizvođači upoznati s prijedlozima podsticaja koje je pripremilo resorno ministarstvo, te sa prijedlogom cijena za otkup duvana u ovoj godini koje je pripremilo preduzeće “Duvan”.



“Nadamo se da ćemo i u ovoj godini imati proizvodnju duvana na nivou prošle godine. Imamo i nove proizvođače s područja Posavine. Očekujemo da će podsticaji za duvanare biti duplo veći nego što je to bilo u prošloj godini. Prema nekim procjenama, postoji mogućnost da kilogram duvana bude subvencionisan sa jednom KM po kilogramu otkupljenog duvana, jer je u republičkom budžetu predviđeno oko 300.000 KM za duvan. Očekujemo da i Agrarni gfond grada Bijeljina poveća podsticaj za duvan. Mi ćemo pratiti duvanare i obezbijedićemo bonus za ostvareni prinos od 1.500 kilograma po hektaru, zavisno od klase duvana koju dobijemo. Ponudili smo za prvu klasu otkupnu cijenu od sedam KM, za drugu šest KM, za treću pet KM po kilogramu. Za četvrtu klasu ponudili smo 3,8 KM, dok smo za petu klasu ponudili 2,8 KM po kilogramu. To su cijene za oko 43 odsto veće u odnosu na prošlu godinu. Očekujemo da ćemo imati više od devedeset kooperanata sa 200 hektara zasijanih  duvanom”, izjavio je Mihajlović.

Proizvođač  Radenko Jeftić iz Srednje Čađavice trideset i tri godine bavi se proizvodnjom duvanom. Proizvodio je duvan na četrnaest hektara, ali je smanjio površine i trenutno  duvan sadi na oko šest hektara.



“Uslovi za proizvodnju duvana su sve teži i teži. Repromaterijali su sve skuplji. Ove godine “Duvan” nam nudi nešto povoljniju otkupnu cijenu za duvan prve klase 6,50 KM po kilogramu, plus bonus od 50 pfeniga, što bi iznosilo sedam KM po kilogramu. Uz sve to bili bismo na nekoj pozitivnoj nuli. Ukoliko bude bolji prinos i bolja godina za duvanare, možda će se nešto i zaraditi. To je moja procjena za ovu godinu. Nadamo se da će  vještačka đubriva i energenti biti nešto jeftiniji nego u prošloj godini. Duvan sušim uz pomoć uglja, tako da je to trenutno isplativije u odnosu na plin. Nekada smo bolje prolazili s ovom proizvodnjom. Optimista sam, pa, vidjećemo”, kaže Radenko Jeftić.

Aleksandar Bosić iz Gornje Slatine kod Šamca kaže da se desetak godina on i njegova porodica bave proizvodnjom duvana.



 “Duvan sadim na 1,5 hektara, do dva dhektara. Cijene repromaterijala su znatno veće nego ranijih godina. Sada su nam ponuđene nešto povoljnije cijene, od 6,50 KM za prvu klasu, 5,60 KM za drugu klasu i 4,70 KM za treću klasu, plus bonus od 50, 40 i 30 pfeniga po kilogramu. Ništa ne mogu govoriti unaprijed. Plin je značajno poskupio, kao i radna snaga. Mi se nadamo regresu na plin, kao što je obezbijeđen regres na gorivo. Koliko god nam daju, puno bi nam značilo”, kaže Bosić.

Dalibor Delić, proizvođač duvana iz sela Pisari kod Šamca duvan proizvodi  na pet hektara. Kaže da to nije isplativa proizvodnja, međutim, drugog izvora za prehranjivanje porodice nema.



 “To nam je osnovna djelatnost. Očekujemo u ovoj godini malo bolje subvencije od resornog ministarstva. Povećane su dnevnice za sezonsku radnu snagu, skup je repromaterijal. Prošla godina je bila loša za nas proizvođače duvana. Ovo će biti još jedna godina u kojoj ćemo testirati isplativost ili neisplativost bavljenja ovom proizvodnjom. Preduzeće “Duvan” ponudilo je korektne otkupne cijene. Za prošlu godinu “Duvan” je dao nenajavljenu subvenciju koja nam je dobro došla. Podsticaj od resornog ministarstva će nam pomoći da i ove godine uđemo u proizvodnju duvana. Otkupna cijena duvana ove godine biće povećana za 15 do 20 odsto, sa podsticajima, dok je proizvodnja duvana skuplja za oko 30 odsto. Nas proizvodnja po hektaru košta oko 10.000 KM. Prošle godine ostvario sam prinos od 2.200 kilograma po hektaru, što nije za pohvalu. Mi u svemu ovome ne računamo angažovanje članova porodice i njihove dnevnice u sezoni. Kada bismo i to računali, teško bi ova proizvodnja bila isplativa”, kaže Dalibor Delić.

Sjetva duvana počinje šestog marta, a ugovaranje proizvodnje  i potpisivanje ugovora s “Duvanom” trajaće narednih mjesec dana.


Semberija Info - Lj. Ljubojević