DANAS I SUTRA BIJELjINA JE REGIONALNI CENTAR TURIZMA :: Semberija INFO ::

 

DANAS I SUTRA BIJELjINA JE REGIONALNI CENTAR TURIZMA


U hotelu „Drina“ u Bijeljini danas je otvoren jedanaesti međunarodni sajam turizma i gastrokulture „Bijeljina-turist 2022“. Organizator manifestacije je Turistička organizacija Bijeljina, dok je pokrovitelj Grad Bijeljina.
Čast da otvori sajam pripala je direktoru Turističke organizacije Republike Srpske, Miodragu Lončareviću, koji je tom prilikom rekao da je, poslije pauze izazvane pandemijom korona virusa, koja je najviše pogodila sektor turizma, ponovno organizovanje sajmova važno, jer se putem takvih okupljanja ostvaruju novi kontakti, promovišu turistički potencijali i razmjenjuju iskustva.
 


Rekavši da Turistička organizacija Republike Srpske snažno podržava manifestacije ovog tipa, Lonačarević je napomenuo koliki je značaj održavanja raftinga za turistički sektor.
- Od 25. maja do prvog juna održava se svjetsko prvenstvo u raftingu. Izuzetno smo ponosni na Vrbas i Taru, a učesnici iz dvadeset i dvije zemlje su prijavili učešće. To daje podstrek za još veći rad i trud. Statistika kaže da, od početka godine, imamo 42.5 % više posjete u odnosu na prethodni period, a preko 35% više noćenja. Sve je to signal da u budućnosti moramo još više raditi na poboljšanju turističke ponude“, rekao je Lončarević.
Predsjednik Skupštine grada, Aleksandar Đurđević, nije krio zadovoljstvo zbog održavanja sajma, posebno ako se ima u vidu pauza uzrokovana pandemijom u posljednje dvije godine.

-Zadovoljstvo je organizovati ovakav događaj, jer Bijeljina ima mnogo toga da ponudi u oblasti turizma. Brojni su kulturno-istorijski spomenici, prirodne ljepote, tu su i dvije rijeke, banja u Dvorovima, etno-selo. Ovo je oblast kojoj moramo posvetiti još više pažnje u narednom periodu“, rekao je Đurđević i naglasio činjenicu da je veliki broj gostiju došao iz susjednih zemalja i da to znači samo jedno - dobru organizaciju sajma, ali i promociju, koja predstavlja jednu od najvažnijih stavki u turizmu.
 


- Veoma je važno da svi potencijali budu promovisani na adekvatan način. Naši gosti-izlagači na ovoj manifestaciji imaju mogućnost da promovišu svoje kapacitete i potencijale. Nadamo se da će ispuniti ciljeve zbog kojih su došli u naš grad danas“, naveo je Đurđević.
 

U ime gradonačelnika Bijeljine, skupu se obratio Sreten Vučković iz gradskog Odjeljenja za poljoprivredu. On je naglasio dobru saradnju lokalnih vlasti i turističkih radnika zahvaljujući kojoj je Bijeljina u posljednjih dvadesetak godina od turističke nepoznanice postala jedno od najpoželjnijih regionalnih turističkih destinacija.
-Grad Bijeljina i dalje ima veliki potencijal kada je riječ i banjsko-rekreativnom, sportskom, lovnom, ribolovnom i drugim vrstama turizma tako da očekujemo u narednom periodi dalji razvoj turizma u Bijeljini. Današnji sajam je prilika da se obnove stari i uspostave novi poslovni kontakti“, rekao je Vučković.

U ime Turističke organizacije Bijeljina, Dragan Tešić rekao je da nije bilo lako organizovati jednu ovakvu manifestaciju, ali da rezultat od sedamdeset izlagača iz Srbije, Republike Srpske, BiH, Hrvatske i Crne Gore jasno pokazuje da je zadatak uspješno realizovan.

On je naglasio da sve to postavlja nove zadatke za budućnost - da sljedeće godine na sajmu bude prisutno stotinu izlagača.

Semberija info