DIREKTOR ERS LUKA PETROVIĆ POSJETIO RITE UGLjEVIK - "NASTAVLjAMO SA KAPITALNIM ULAGANjIMA U RUDNIK I TERMOELEKTRANU” :: Semberija INFO ::

 

DIREKTOR ERS LUKA PETROVIĆ POSJETIO RITE UGLjEVIK - "NASTAVLjAMO SA KAPITALNIM ULAGANjIMA U RUDNIK I TERMOELEKTRANU”


Generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske Luka Petrović danas je boravio u radnoj posjeti Rudnku i Termoelektrani Ugljevik, gdje se sastao sa upravom ugljevičkog giganta.
 
Na sastanku su razmatrana aktuelna pitanja važna za nesmetan rad RiTE, a bilo je riječi i o dugoročnim planovima elektro - energetskog sistema u cjelini.
 
Petrović je rekao da je zadovoljan rezultatima Preduzeća u prvom dijelu godine, i dodao da je sa Upravom usaglašen stav o velikim investicijama planiranim na RiTE Ugljevik koje će biti realizovane u narednom periodu. To se, prije svega, odnosi na kapitalni remont Termoelektrane, kao i na nabavku neophodne mehanizacije za RJ "Rudnik".
 
"Kapitalni remont Termoelektrane planiran je za 2024. godinu , i matično preduzeće će dati svu potrebu podršku. Zapravo , za taj remont, koji će trajati šest mjeseci, priprema se i cijeli elektro-energetski sektor, kako bi se održala energetska bezbjednost Srpske", istakao je Petrović.
 
Direktor RiTE Ugljevik, Čedomir Stojanović rekao je da preduzeće ostvaruje pozitivne poslovne rezultate uprkos izazovnim okolnostima.


 
"Preduzeće ima pozitivne ekonomske pokazatelje u dosadašnjem dijelu godine. Dobit preduzeća u prva četiri mjeseca je 3.4 miliona KM. Rezultat je još vredniji kada se zna da smo u ovom periodu smanjili obaveze dobavljačima za 4.5 miliona i vratili kredita u vrijednosti od 11 miliona KM. U iskazanu dobit trenutno ne spada i 4.8 miliona maraka vezanih za presudu u našu korist u slučaju "Tereks",  a ta sredstva se očekuju već u narednim danima", istakao je Stojanović.
 
Na sastanku je bilo riječi i o neodgovornom ponašanju pojedinih lokalnih firmi, koje neosnovanim žalbama blokiraju proces javnih nabavki, a time dovode u pitanje neometano funkcionisanje Preduzeća.
 
Na sastanku su dogovoreni i konkretni koraci koji će biti preduzeti povodom blokade javnih nabavki, a u rješavanje ovog problema će se uključiti i Elektroprivreda Republike Srpske. Njegovim rješavanjem će se steći uslovi i za odvijanje planskog remonta Termoelektrane, koji je planiran za septembar ove godine.