UNAPREĐENjE ENERGETSKE EFIKASNOSTI U OŠ „KNEZ IVO OD SEMBERIJE“ BIJELjINA – ZA BOLjE USLOVE NASTAVNOG PROCESA :: Semberija INFO ::

 

UNAPREĐENjE ENERGETSKE EFIKASNOSTI U OŠ „KNEZ IVO OD SEMBERIJE“ BIJELjINA – ZA BOLjE USLOVE NASTAVNOG PROCESA


Foto
Vlada Republike Srpske je putem Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske i u saradnji sa UNDP- om izdvojila 517 000 konvertibilnih maraka kako bi se unaprijedila energetska efikasnost centralnog objekta osnovne škole „Knez Ivo od Semberije u Bijeljini. Ovaj objekat godinama je imao velikih problema koji su ponekad zahtijevali i obustavljanje nastave, navodi direktor Osnovne škole „Knez Ivo od Semberije“ Radenko Savić:



– Naš najveći problem bio je u centralnoj školi gdje je bio jako loš krov koji je prokišnjavao i bio pokriven salonit pločama koje su zdravstveno nebezbjedne jer sadrže azbest. Bilo je trenutaka kada smo morali da obustavljamo nastavu zbog prokišnjavanja i da se snalazimo na različite načine da bi se nastava odvijala. Obratili smo se ministru rudarstva i energetike Republike Srpske Petru Đokiću, koji je imao razumijevanja za ovaj problem. Prva faza projekta je završena, zamijenjeni su krov i fasada škole, a u drugoj fazi projekta, koja nas očekuje u narednom periodu, planirana je zamjena peći i led rasvjete. Ovo će značajno poboljšati uslove za odvijanje nastavnog procesa u našoj školi, navodi Savić.



Povodom završetka prve faze projekta školu je danas posjetio ministar rudarstva i energetike Republike Srpske Petar Đokić, koji je izrazio veliko zadovoljstvo što su uslovi za nastavni proces u jednoj od najvećih škola u Republici Srpskoj značajno poboljšani:



– Logično je da smo svoju pažnju usmjerili na ovu školu koja ima skoro 1700 učenika, a u velikoj mjeri je to nastalo i kao izraz snažne motivacije koju je u ovom kolektivu stvarao direktor škole Radenko Savić, motivišući ne samo lokalnu zajednicu da pomogne, nego je animirao i više nivoe vlasti. Ovo je izuzetno važan projekat kroz koji je primijenjen najmoderniji oblik termoizolacije, što objektu daje izuzetnu sigurnost kao i učenicima koji će ovdje boraviti. Radostan sam zbog činjenice da je za samo šest godina u ovoj školi kao i njenim područnim odjeljenjima urađeno jako puno pozitivnih promjena koje su naišle na izuzetno pozitivne ocjene roditelja i učenika i to nam je i najvažniji cilj. Čestitam rukovodstvu i nastavnom osoblju škole što su tako marljivi, ali im prije svega čestitam na izuzetnim rezultatima koje učenici ove škole zajedno sa svojim nastavnicima i učiteljima ostvaruju na brojnim takmičenjima kako u RS tako i u regionu. Njihovi rezultati su nešto na šta smo svi mi u Republici Srpskoj ponosni jer nam je cilj da poboljšamo obrazovni sistem , kvalitet nastave i da učenici u budućnosti budu nosioci razvoja, rekao je ministar Petar Đokić.



Osnovna škola Knez Ivo od Semberije jedna je od najvećih škola u Republici Srpskoj i u svom sastavu pored centralne škole ima i područna odjeljenja u Koviljušama, Ljeljenči i Hasama. Tokom narednog ljetnjeg perioda očekuju se radovi na drugoj fazi projekta kako bi se nova školska godina dočekala u što boljim uslovima. U okviru današnje posjete ministra Petra Đokića ovoj školi, učenici i nastavnici su pripremili prigodan kulturno – umjetnički program.



(Prvi srpski)