Osnovni sud u Bijeljini: Okrugli sto o “Sedmici sudske nagodbe” :: Semberija INFO ::

 

Osnovni sud u Bijeljini: Okrugli sto o “Sedmici sudske nagodbe”


U bijeljinskom Osnovnom sudu danas je organizovan okrugli sto povodom provođenja aktivnosti “Sedmice sudske nagodbe” u ovom sudu koja će biti održana od 23. maja do trećeg juna ove godine.

Kako je istakao predsjednik Suda mr Aid Hanušić, cilj organizovanja “Sedmice sudske nagodbe” je rješavanje što većeg broja sporova mirnim putem, s naglaskom na brzo i efikasno rješavanje predmeta, s posebnim naglaskom na zadovoljstvo stranaka ishodom sudskog spora i uslugom suda.



Hanušić je podsjetio da je norma ovog suda u prošloj godini ostvarena sa 118 odsto, te da je i u prva četiri mjeseca ove godine već ostvarena norma od 105 odsto.

“Osnovni sud u Bijeljini je drugi sud po veličini u Republici Srpskoj. Trenutno u radu imamo oko 6.500 predmeta kroz CMS sistem, te oko stotinu hiljada komunalnih predmeta, koji opterećuju naš rad. Godišnje riješimo između 12.000 i 14.000 komunalnih predmeta, dok oko 19.000 ostalih predmeta prođe kroz ovaj sud tokom godine. U prva četiri mjeseca ove godine uspjeli smo riješiti 60 odsto starih predmeta, iako smo na nivou godine obavezni da ostvarimo 70 odsto starih predmeta u ukupnom broju planiranih predmeta. Vjerujem da ćemo ponoviti prošlogodišnji uspjeh od 93 odsto riješenih starih predmeta. Mi smo u prošloj godini prenijeli više od 2.700 starih predmeta, u ovoj godini je to približno isti broj, ali smo u međuvremenu uspjeli riješiti veliki broj tih predmeta”, istakao je Hanušić, naglasivši da se krivični predmeti u ovom sudu u prosjeku rješavaju za 88 dana, a takav prosjek je i na ostalim referatima.

Sve to potvrđuje evropski nivo rješavanja predmeta u ovom sudu, jer je bosanskohercegovački prosjek rješavanja predmeta sveden na nekih četirsto dana. Ipak, kako je istakao Hanušić, i u ovom sudu ima i predmeta koji se rješavaju po četiri do pet godina, što je uslovljeno brojnim okolnostima.



Željka Vakičić, sudija parničnog i izvršnog odjeljenja u Osnovnom sudu u Bijeljini, govoreći o sudskoj nagodbi, istakla je da je riječ o rješavanju sporova dogovorom i sporazumom između stranaka, tako što stranke usaglašavaju, odnosno međusobnim popuštanjem, oblikuju svoje zahtjeve i sudu predlažu rješavanje spora sudskom nagodbom.

“Sud u ovome ima ulogu kontrolora, jer provjerava da li su te osobe ovlaštene za zaključenje nagodbe, da li je nagodba dopuštena i da li je u skladu sa zakonom. Na ovaj način ostvaruju se brojne prednosti, jer se stranke dogovaraju i pozitivno uređuju svoje buduće međuljudske odnose. Spor traje kraće, ukoliko se u ranoj fazi postigne sudska pogodba. Jedan od bitnijih učinaka je finansijski, jer je taksa na sudsko poravnanje manje anego taksa na sudsku odluku”, izjavila je sudija Željka Vakičić, napomenuvši da se na ovaj način najčešće rješavaju sporovi sa novčanim potraživanjima,  sporovi manje novčane vrijednosti, radni sporovi, te sporovi u kojima je sporna visina potraživanja.

U  2019. godini u Osnovnom sudu zaključeno je  160 sudskih nagodbi, u 2020. godini 118, razlog je bila pandemija virusa korona, u 2021. godini zaključeno je 189 sudskih nagodbi, dok je u ovoj godini, do 13. maja, zaključeno 32 sudske nagodbe.

Osman Mujkić, sudija izvršnog i vanparničnog odjeljenja u Osnovnom sudu u Bijeljini izjavio je da “Sedmica sudske nagodbe” znači i promociju sudskog poravnanja, u smislu jeftinijeg, efikasnijeg i bržeg načina rješavanja sudskih sporova.

“Na ovaj način stranke se motivišu da sudskom nagodbom okončavaju svoje sporove, uz očuvanje nepristrasnosti suda. U vanparničnom postupku primjenjuju se odredbe parničnog postupka, s tim da je najčešće moguće zaključiti sudsko poravnanje u postupcima koji se odnose na imovinske odnose, diobu nekretnina, stvari u zajedničkom suvlasništvu, uređenje međa. Prednosti sudskog poravnanja su višestruke, prvenstveno jer stranke ostaju u dobrim odnosima, što doprinosi i poboljšanju društvenih odnosa”, istakao je sudija Mujkić, naglasivši da stranke na taj način mogu izbjeći finansijske troškove ili ih maksimalno umanjiti.


Semberija info - Lj. Ljubojević