Vrtićanci obilježavaju Nedjelju zdravog života :: Semberija INFO ::

 

Vrtićanci obilježavaju Nedjelju zdravog života


U periodu od 18. do 22. oktobra u Dječijem vrtiću ,,Čika Jova Zmaj“ obilježavaju ,,Nedjelju zdravog života“. Budući da je, kako ističu u ovoj predškolskoj vaspitno-obrazovnoj ustanovi, u mjesecu  oktobra Svjetski dan čistih ruku,  Međunarodni dan pješačenja, Svjetski dan  hrane, te Svjetski dan jabuka, prije nekoliko godina odlučili su da jednu nedjelju posvete promociji zdravog života.

-Tokom ,,Nedjelje zdravog života“ organizujemo različite aktivnosti koje se bave formiranjem zdravih životnih navika kod naših najmlađih. U te aktivnosti uključujemo i roditelje naših vrtićanaca, ističu u Dječijem vrtiću ,,Čika Jova Zmaj“ dodavši da su ovo sadržajno bogati dani.

Prvog dana ,,Nedjelje zdravog života“, pod motom ,,U zdravom tijelu –zdrav duh“  mališani su radili sportske vježbe  u sali vrtića ,,Mali princ“, a u prvom planu je bio sport i za mališane u objektu vrtića na Ledincima ,,Plavi čuperak“ gdje su  sportski dan organizovali pod motom ,,Da leđa ne stoje ružno, vježbati je nužno“. Polaznici starijih vrtićkih grupa su u dvorištu vrtića ,,Radost“  vježbali fitnes. 

-Srećom, lijepi su dani i fizičke aktivnosti, koje su izuzetno važne za njihov uzrast, obavljamo na otvorenom. Po programu koji smo napravili mališani će posjetiti i Zelenu pijacu da se pobliže upoznaju  sa voćem i povrćem i njihovoj važnosti u ishrani, a jedan dan je rezervisan za pripremanje zimnice, izdvaja Miloš Ristić, predsjednik Aktiva starijih vrtićkih grupa.

U Dječijem vrtiću ,,Čika Jova Zmaj“ realizuje se projekat ,,Predškolske ustanove prijatelji zdrave ishrane“ koji je usmjeren na unapređenje zdravlja djece predškolskog uzrasta. Projekat je prihvaćen s velikom ozbiljnošću, a realizuje se u saradnji sa Institutom za javno zdravstvo RS, Ministarstvom zdravlja i Ministarstvom prosvjete i kulture.

-Iz vrtića smo izbacili nezdravu hranu i prihvatili hranu koja je prema standardima javnog zdravstva i mogu reći da smo na zavidnom nivou s primjenom dobre prakse. Redovno organizujemo i radionice u koje uključujemo roditelje, a na tim radionicama roditelje upućujemo kako da pripremaju zdrave i ukusne obroke za najmlađe članove porodice, rekao je direktor Dječijeg vertića ,,Čika Jova Zmaj“ Slaviša Vujanović.


Semberija info - M. Rešidović
​Foto - B. Milošević