ILINDANSKI SABOR U POŽARNICI OKUPIO VELIKI BROJ MLADIH, KUM CRKVE DANIJEL PERIĆ :: Semberija INFO ::

 

ILINDANSKI SABOR U POŽARNICI OKUPIO VELIKI BROJ MLADIH, KUM CRKVE DANIJEL PERIĆ


U Požarnici je Ilindanski sabor okupio više od 2000 ljudi. U organizaciji Zavičajnog udruženja Tuzlaka i Crkvene opštine Požarnica, a uz podršku Gradske uprave Bijeljina, obilježeno je 125 godina Hrama Vaznesenja Gospodnjeg i 29 godina od egzodusa Srba iz tuzlanske regije. Ove godine kum hrama je Danijel Perić, najmlađi kum od kako postoji crkva u Požarnici.

Danijel Perić je iz svoje rodne Požarnice izbjegao prije 30 godina i nikada je nije zaboravio.
 

„Za mene i moju porodicu je velika čast što danas imamo priliku da budemo kumovi hrama u Požarnici. Od kako postoji ova crkva, kako su mi sveštenici rekli, ja sam do sada najmlađi kum. Ovdje sam ja kršten i svoju ćerkicu ću krstiti u ovoj crkvi"- kazao je za Bijeljina Danas Danijel Perić, sekretar Zavičajnog udruženja Tuzlaka i odbornik u Skupštini grada.

Perić kaže da je posebno zadovoljan što je danas vidio dosta mladih bračnih parova sa djecom, te da je siguran da naše običaje i tradiciju neće zaboraviti. „Mi Srbi smo bogat narod sa svojom kulturom i tradicijom i to nas je sačuvalo u svim nedaćama. Zavičajno udruženje Tuzlaka je uspjelo da nakon rata obnovi Hram u Požarnici i da ponovo okupi ovoliki broj građana koji su nekad živjeli u Tuzli. Uspjeli smo u tome da se naši korijeni ne zaborave" kazao je Perić i poručio - Kako činili tako nam i Bog pomagao.



Skup građana u Požarnici danas je počeo od 14 časova, a bio je organizovan i besplatan prevoz iz Bijeljine. Nakon okupljanja uslijedilo je darivanje crkvenih ikona i barjaka, a potom i doček episkopa Zvorničko tuzlanskog Fotija nakon čega je održana litija i služen parastos poginulima u Jasenovcu.

U Požarnici su danas Ilindanskom Saboru prisustvovali i gradonačelnik Ljubiša Petrović, predsjednik Skupštine grada, Aleksandar Đurđević kao i brojni drugi čelnici.

Ove godine na Ilindanskom saboru u Požarnici primjetan je bio veliki broj mladih ljudi koji su kako kažu, došli da posjete mjesto gdje su rođeni i kršteni njihovi roditelji, bake i dedovi i kako bi sačuvali tradiciju i korijene od zaborava.



Tradiciju čuva i porodica Trakilović, povratnici u Požarnicu kojima često iz Bijeljine u posjetu dolaze djeca i unučići. Risto Trakilović se sa suprugom 2005. godine vratio u Požarnicu na svoje imanje. U penziji je već 14 godina. Nekada je prisjeća se, kršten u ovoj crkvi i kaže da se uvijek izuzetno raduje 2. avgustu, jer na taj dan vidi mnogo svoje rodbine i starih prijatelja. Na pitanje kako se živi danas u Požarnici, ovaj povratnik kaže da nije loše.



„Sve u svemu nije loše. Živimo od penzije, imamo nešto i zemlje tu, a najbolje nam je kad se ovako svi okupimo kada su praznici. Pogotovo kada nam dođu djeca i unučad, a dolaze nam često. Sa komšijama se dobro slažemo, ja imam dosta prijatelja u Tuzli sa kojima sam ranije radio, družim se sa njima kao i sa ostalim povratnicima našim komšijama" - ističe Risto. Njega je danas episkop Fotije odlikovao Ordenom kralja Dragutina, za nesebičnu pomoć u obnovi hrama.

(Bijeljina Danas)