NIKADA NEĆEMO ZABORAVITI POGINULE SABORCE :: Semberija INFO ::

 

NIKADA NEĆEMO ZABORAVITI POGINULE SABORCE


Boračka organizacija grada Bijeljine organizovala je obilježavanje Dana Vojske Republike Srpske, Dana semberskih ratnih jedinica i Dana Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka. Obilježavanje je organizovano zajedno sa predstavnicima ratnih jedinica koje su formirane na ovoj teritoriji, Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka i nadležnim organima lokalne samouprave, a uz blagoslov Srpske pravoslavne crkve. Prethodno je kolona pripadnika Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka, u stroju sa zastavama ratnih jedinica, krenula od kontrolno-propusne stanice kasarne „Vojvoda Stepa Stepanović“, pa od Ulice Srpske dobrovoljačke garde, ulicama Meše Selimovića i Vuka Karadžića, sve do centralnog spomenika poginulim borcima u odbrambeno-otadžbinskom ratu. Ispred centralnog spomenika okupili su se predstavnici 18 ratnih jedinica, predstavnici Trećeg pješadijskog/Republika Srpska puka, delegacije Gradske uprave, Ministarstva unutrašnjih poslova i Organizacije porodica poginulih boraca, koji su dočekali zastave ratnih jedinica. Predsjednik  Boračke organizacije Grada Bijeljina Miodrag Stevanović je podsjetio da je Vojska Republike Srpske osnovana 12. maja 1992. godine i četiri godine je bila na braniku otadžbine, uspješno izvršavajući sve borbene zadatke.



-Danas smo se okupili da se poklonimo našim saborcima koji su dali svoje živote za stvaranje otadžbine i to nikad nećemo i ne smijemo zaboraviti“, rekao je Stevanović. Gradonačelnik Ljubiša Petrović podsjetio je da je punih 29 godina od kako je srpski narod Semberije i Republike Srpske uzeo sudbinu u svoje ruke.


-Bili su to dani kada opstanak svoj na svome nije bila stvarizbora, već jedina mogućnost koja je dolazila u obzir. Rat nismo tražili, niti nam je trebao. Uostalom, nismo prvi put u istoriji bili prinuđeni da branimo svoje pravo na život i slobodu. Sloboda jeste ideal svakog čovjeka i naroda, ali cijena slobode za naš narod je kroz sve te vijekove bila jako visoka, a žrtve koje smo podnosili su bile ogromne. Zato danas samo zahtijevamo da budemo ravnopravni sa svim ostalim narodima u okruženju i da svoji na svome gradimo budućnost. Semberija je ponosna na svoje 23 ratne jedinice, sastavljene od boraca rođenih u našoj ravnici i boraca koji su bili prinuđeni da ovdje pronađu novi dom. Danas odajemno počast, prij svega našim roditeljima, braći sestrama, sinovima i kćerima, prijateljima i svima koji su dali živote da bismo slobodno živjeli. Pamćenje njihove žrtve, a danas podrška boračkim porodicama je, prije svega, znak poštovanja, ali i još jedan doprinos biološkom opstanku našeg naroda“, rekao je Petrović.

Nakon polaganja vijenaca i cvijeća ispred spomenika, uslijedila je posjeta Spomen-sobi. Sve navedene aktivnosti sprovedene su uz strogo poštovanje svih propisanih mjera zaštite zbog virusa korona.

Semberija info