NASTAVAK STAMBENOG ZBRINjAVANjA ROMA :: Semberija INFO ::

 

NASTAVAK STAMBENOG ZBRINjAVANjA ROMA


Već treću godinu Gradska uprava Grada Bijeljina učestvuje u projektu „Stambeno zbrinjavanje Roma u BiH“ u kojem zajedno za Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine i švajcarskim Karitasom tokom četiri faze planira izgraditi četiri stambena objekta sa 24 stambene jedinice za sugrađane koji se nalaze u teškom socio-ekonomskom položaju. Krajem prošle godine predato je šest novoizgrađenih stanova za šest porodica sa ukupno 30 članova.

Danas je gradonačelnik Ljubiša Petrović obišao radove na drugom objektu, čijim završetkom će novih šest romskih porodica steći krov nad glavom. Naglasio je da je Gradska uprava posebno posvećena rješavanju problema najugroženijih kategorija stanovništva.

-Ukupan projekat izgradnje 24 stana za romske porodice iznosi oko milion i po konvertibilnih maraka. Gradska uprava učestvuje u finansiranju ovih šest stanova sa 140.000 konvertibilnih maraka, od čega se 100.000 odnosi na zemljište, potrebne dozvole i infrastrukturu koja ide uz stambene objekte. Obezbijedili smo sredstva i za sljedeću, treću fazu gradnje u kojoj ćemo izgraditi još šest stanova“, rekao je gradonačelnik Petrović.



Bakir Omukić, predstavnik švajcarskog Karitasa istakao je da je i Karitas obezbijedio sredstva za izgradnju treće faze projekta „Stambeno zbrinjavanje Roma u BiH“.

-U toku je izrada jednog šireg četverogodišnjeg plana, koji bi trebao trajati do 2025. godine a koji će imati integrativni pristup romskoj populaciji u smislu obazbjeđenja stambenog prostora, zaposlenja, socijalne podrške i obrazovanja Roma u BiH“, rekao je Omukić.