IVANA ROSANDIĆ: ŽIVOT ZA VRIJEME PANDEMIJE :: Semberija INFO ::

 

IVANA ROSANDIĆ: ŽIVOT ZA VRIJEME PANDEMIJE


U prethodnih godinu dana ljudima na globalnom nivou, kao i onima u mojoj zemlji, način života se promijenio iz korijena u većini sfera društva. Uzrok tome je tzv. ,,nevidljivi neprijatelj”, koji odnosi milione ljudskih žrtava, virus korona.
 
Nemarnost ljudskog roda još jednom je dovela do problema svjetskih razmjera. Bilo kako bilo funkcionisati se mora, ali pod dosta drugačijim uslovima. Školske klupe zamijenili smo elektronskom nastavom. Kancelarijske poslove poslovima od kuće. Duge šetnje, kupovine i provod primorani smo da svedemo samo na izlaske iz kuće po osnovne potrepštine, naravno sa maskom. U protivnom, država provodi sankcije ako ne poštujemo mjere predostrožnosti brige o sebi i drugima. Sve ovo je dokaz da se živ čovjek na sve navikne. Zdravlje je na prvom mjestu, ali suštinski tačno ne samo kao fraza. Moje mišljenje je da treba da se generalno posvetimo sebi za vrijeme ove pandemije. Tu uvijek ima posla, ako ne na psihičkom, onda na fizičkom aspektu. Ovo je period u životu koji nam dokazuje koliko je značajan kontakt i komunikacija oči u oči sa ljudima. U periodu izolacije tj. ,,zatvorenosti” kao da smo i duševno i psihički zatvoreni. Sputane su emocije, kao i razigranost u svakom smislu riječi. 
 
Želja svih nas je da sve ovo vrlo brzo postane prošlost i da poučeni ovim iskustvom nauimo cijeniti bliskost, kontakte s drugima šetnje i druge aktivnosti koje suštinski i čine ovaj život vrijednim i zanimljivim.
          
Ivana Rosandić,
Pedagoški fakultet Bijeljina