SEMBERSKE NOVINE OBILjEŽILE 40. ROĐENDAN :: Semberija INFO ::

 

SEMBERSKE NOVINE OBILjEŽILE 40. ROĐENDAN


U Gradskoj galeriji upriličena je mala svečanost, ali vrlo značajnim povodom: ,,Semberske novine“ obilježile su 40 godina izlaženja. 

Prvi broj ,,Semberskih novina“ izašao je 20. oktobra 1980. godine, hiljaditi  broj je svjetlo dana ugledao 28. aprila 2015. godine,  ovih dana izašao je, redizajniran, 1262. broj, a danas obilježavamo 40 godina naših novina koje su jedini štampani medij na ovim prostorima.



,,Semberske novine“  osnovala  je Opštinska konferencija socijalističkog saveza - Sekcija za informativnu djelatnost i one su, zajedno s Radio - Bijeljinom,  imale značajnu društvenu i informativnu funkciju.

Važno je napomenuti da su o kreiranju informativne djelatnosti u Bijeljini u to vrijeme brinuli profesionalni novinari Radio Bijeljine i drugi dopisnici radija, televizije i štampe iz našeg grada, među kojima su se posebno isticali: Žarko Simić, Panto Sekulić, Petar Ilić, Halid Rifatbegović, Todor Nikolić, Jusuf Trbić, Dobrivoje Tukić, Milovan Blagojević, Dragan Vučković i Pero Simić.



S obzirom na to da su ,,Semberske novine“ profesionalno i kadrovski izrasle iz Radio-Bijeljine, podsjećamo da je prvi novinar Radio-Bijeljine bio Zekerijah Smajić, prvi direktor i odgovorni urednik Panto Sekulić, a urednici informativnog programa Zoran Milošević i Žarko Simić. Mnogi će se sjetiti i Mustafe Žderića, Dragana Marića, Mile Vujića, Ivice Tosmana, Zagorke Stančić, Mire Zakomac, te nezaobilaznih tonskih snimatelja Gorana Bobića i Pere Stankića.   

Današnju ekipu ,,Semberskih novina“, koja je  petnaestočlana, čine novinari, fotoreporteri, radnici na poslovima prelamanja i pripreme novina i portala ,,Semberija info“, radnici u marketingu i računovodstvu, kao i na poslovima distribucije novina, na čelu sa vršiocem dužnosti direktora Tanjom Kojić i glavnom i odgovornom urednicom Vericom Zelenović.

Prateći moderne tehnologije ,,Semberske“ su, da bi bile bliže čitaocima, a i što brže plasirale informacije, pokrenule portal ,,Semberija info“, te istoimene stranice na društvenim mrežama Fejsbuk i Instagram. Na ovaj način čitaocima je svakodnevno dostupan mnogo veći broj informacija koje uopšte nisu zastupljene u novinama.

- Sve što se mijenjalo u ,,Semberskim novinama“ tokom proteklih godina je samo broj stranica, vrijeme izlaska i dizajn. Najbitnije je da novine nikada nisu odstupale od osnovne namjene, a to je da objektivno informišu i da probleme sagledavaju iz više uglova. Novinari su se trudili da budu na visini zadatka i da posao rade profesionalno. Jedno je najvažnije- u novinama nema senzacionalizma i afera. Naglašavamo, ,,Semberske novine“ bilježe sve što se dešava na ovim prostorima, dijeleći sa svojim sugrađanima i lijepo i ružno, ali ne odstupajući od objektivnosti i mogućnosti da se  neki događaj ili tema osvijetli iz više uglova, što, nažalost, mnogi mediji ne poštuju, kaže Verica Zelenović.



V.d. direktor ,,Semberskih novina“ Tanja Kojić ističe da je štampano izdanje svakih novina danas jako težak posao, za razliku od portala.

- Semberske novine“ postoje 40 godina, zadržavaju tradiciju hroničara vremena i to će nastaviti da rade i ubuduće, kaže Tanja Kojić, dodavši da ove novine od 16. oktobra izlaze u novom ruhu.

Predsjednica Organizacionog odbora jubileja ,,Semberskih novina“ Dušanka Gavrić  istakla je projekte koji su realizovani u godini jubileja.

- Semberske novine“ su u godini jubileja uradile niz projekata od kojih izdvajam ljetnju školu novinarstva ,,Mali novinar“, sada imamo promociju knjige našeg kolege Ljube Ljubojevića, a osmog novembra planiramo izložbu  ,,Semberskih novina“ koja će biti presjek rada tokom protekle četiri decenije, a do  kraja godine planiramo još jednu izložbu, a to je  izložba dječijih radova ,,Dječiji svijet“,  navela je Dušanka Gavrić. 

 

,,Semberske novine“ su se svih ovih godina trudile da budu uistinu hroničar vremena, da zabilježe najvažnije prelomne događaje koji su u velikoj mjeri obilježili prošlost i sadašnjost našeg grada i cijele Semberije. Posebno mjesto zauzimaju reportaže o velikom malom čovjeku, a potvrda tome je i knjiga  našeg kolege novinara Ljube Ljubojevića ,,Bulevar dobrih komšija“  koja je predstavljena u okviru obilježavanja važnog jubileja novina.

,,Bulevar dobrih komšija“ je treća Ljubojevićeva knjiga koju čine reportaže objavljene u ,,Semberskim novinama“ u protekle tri godine. To su priče o ljudima koji žive tu oko nas , a o kojima je znalački i vrlo profesionalno pisao Ljubojević.

- Boravak na terenu, živa riječ, neposredni kontakti sa ljudima, upijanje i bilježenje tih sitnih, naočogled nevažnih, ali itekako važnih i značajnih narodnih mudrosti, misli i anegdota, sve je to što se na kraju pretače u novinski tekst i postaje nezaobilazni trag o ljudskom postojanju i bivstvovanju. Možda ove priče u vremenu današnjem izgledaju pomalo prozaično, jednolično i monotono, ali će, tek u godinama koje dolaze, poslužiti nekim novim generacijama  kao orjentir za tumačenje svega onoga što je bilo i prošlo, odnosno onoga što će tek doći, pojašnjava Ljubojević.

Na svečanosti obilježavanja jubileja ,,Semberskih novina“ bio je i prvi čovjek grada, gradonačelnik Mićo Mićić. On je u proteklih 15 godina pružao nesebičnu podršku i pomoć ,,Semberskim novinama", kako bi mogle nesmetano i kontinuirano izlaziti.  U znak zahvalnosti v.d. direktor ,,Semberskih novina“ Tanja Kojić gradonačelniku je uručila specijalno priznanje.  



- Ovo proznanje je za mene izuzetno prijatno i lijepo iznenađenje, puno vam hvala. A zapravo priznanje zaslužujete vi, jer vi i vaši prethodnici ste oni koji nas 40 godina informišete, objektivno i profesionalno, o svim dešavanjima na području našeg grada, rekao je Mićić, te istakao da su teška vremena pred štampanim medijima, ali da zna da se zaposleni u ovoj medijskoj kući trude da ,,Semberske novine“ dođu do svakog našeg sugrađanina.

- Vaš trud nije uzaludan, jer svi oni koji žele da saznaju šta se dešava u našem gradu, a da to bude pravilno i profesionalno informisanje, čitaju ,,Semberske novine“, poručio je Mićić.

Semberija info - M.Rešidović