Crtice iz prošlosti - U službi zaštite, u službi čovjeka :: Semberija INFO ::

 

Crtice iz prošlosti - U službi zaštite, u službi čovjeka


Sredinom aprila 1988. godine ,,Semberske novine’’ donose vijest o značajnom priznanju Vijeća Saveza sindikata Jugoslavije, koje je dobila RMK Tvornica za preradu žice „Mesud Mujkić“, u akciji „U službi zaštite – u službi čovjeka“.
 
Plaketu „Zlatno sunce“ RO „Mesud Mujkić“ dobila je nakon višegodišnjeg truda uloženog u zdravstvenu zaštitu  i zaštitu na radu, a u cilju humanizacije radnog procesa. Najveći doprinos u svemu tome značilo je organizovanje Dispanzera medicine rada pri Radnoj organizaciji.

,,Semberske novine’’ tada postavljaju i pitanje, zbog čega je od sedam postavljenih radioaktivnih gromobrana na području grada demontiran samo jedan, onaj koji se nalazio na krovu Robne kuće. Štetno dejstvo radioaktivnih gromobrana već je bilo pod lupom javnosti, uz predloženo rješenje da se gromobrani sa štetnim posljedicama po zdravlje djece i odraslih zamijene klasičnim gromobranima, takozvanim „Faradejevim kavezima“.

List ,,Semberske novine’’ piše i o najavljenom ukidanju parnih lokomotiva na pruzi Bijeljina – Šid, o rekonstrukciji željezničkog mosta na rijeci Bosut kojim, zbog smanjenog osovinskog pritiska, saobraćaju poluprazni vagoni, kao i o slaboj zainteresovanosti preduzeća za prevoz robe željeznicom.

Iako na području Semberije ne postoji organizovana proizvodnja puževa, šamački „Šumaprodukt“ te godine vršio je otkup puževa na području Semberije po cijeni od 1.800 dinara za kilogram. U Osnovnoj organizaciji kooperanata Amajlije tog proljeća 1988. godine otkupljeno je oko 3,5 tona puževa.

Da još uvijek ima zaljubljenika u konje, pisale su ,,Semberske novine’’ u aprilu 1988. godine, potvrda je priča o pedesetpetogodišnjem Mići Čvrgiću iz Pučila koji se godinama družio sa konjima i o njima pričao kao o najrođenijim stvorenjima.



- Od malih nogu jahao sam konje, padao s njih, skakao i preskakao. Drinu sam preplivao s konjem. Bio sam kočijaš u vojsci, kočijaš u radnoj zadruzi. Natovarim kopače – pjesma, natovarim berače, opet pjesma, to je bila moja razonoda i ta ljubav me kroz čitav život prati”, pričao je svojevremeno zaljubljenik u konje Mićo Čvrgić iz Pučila.

Krajem aprila 1988. godine ,,Semberske’’ pišu o problemu  sa stočarima nomadima koji se sa velikim stadima ovaca, po povratku iz Srema prema Vlašiću, zadržavaju na parcelama ,,Agrosemberije”, pričinjavajući velike štete na usjevima ovog društvenog imanja.

Na Međunarodnom proljetnom zagrebačkom velesajmu ,,Savini proizvodi” ponovo osvajaju medalje i priznanja. Tako je, u veoma jakoj konkurenciji, po četvrti put uzastopno,  zlatna medalja pripala ,,Savinom” paradajz - sosu koji je i godinu dana ranije, uz zlatnu medalju, nagrađen i Zlatnom amforom. Tri proizvoda ove fabrike dobila su te godine srebrne medalje, i to: kompot od breskve i šljive i džem od šljive, dok su bronzana odličja pripala kompotu od jagode, džemu od breskve i višnje, đuveču i kiselom krastavcu.

Krajem maja, odnosno početkom juna 1988. godine, ,,Semberske’’ informišu o štrajku zaposlenih radnika u Industriji obuće i HTZ opreme ,,Zenit”. Razlog za štrajk je smanjenje vrijednosti boda za 21 odsto, što je izazvalo opravdan revolt i bunt radnika. Umjesto u fabričkim halama, oko 800 radnika našlo se na fabričkom krugu, odbivši da rade i tražeći objašnjenje za smanjenje boda, samim tim i radničkih plata.

Od devetog do 12. juna 1988. godine Bijeljina je bila domaćin završne smotre Petog ciklusa  Malih olimpijskih igara za učesnike osnovnih škola iz cijele BiH. Neki od učesnika ovog sportskog takmičenja kasnije su postali afirmisani sportisti, pa i državni reprezentativci u pojedinim sportovima.

U ,,Semberskim novinama’’, broj od prvog juna 1988. godine, objavljena je zanimljiva reportaža o Husniji Hašimoviću, bijeljinskom dvadesetšestogodišnjem Romu, koji je odigrao jednu od glavnih uloga u filmu Emira Kusturice ,,Dom za vješanje”. Husnija se odlično snašao u ulozi  Merdžana – švalera, kojeg je trebalo da igra popularni Dragan Nikolić, pa onda poznati italijanski glumac Đankarlo Đanini. Iako naturščik, Husnija je ulogu Merdžana odglumio u stilu najvećih majstora velikog platna.                
                               
Semberske novine - Semberija info - Lj.Ljubojević