PRIJE 33 GODINE LIJEČILI SMO SE OD SINGAPURSKOG GRIPA, A KURJAK ZABILjEŽIO FANTASTIČNE IZVOZNE REZULTATE :: Semberija INFO ::

 

PRIJE 33 GODINE LIJEČILI SMO SE OD SINGAPURSKOG GRIPA, A KURJAK ZABILjEŽIO FANTASTIČNE IZVOZNE REZULTATE


Prije 33 godine ,,Semberske novine’’ su pisale o fantastičnim izvoznim rezultatima konfekcije ,,Kurjak’’, ispunjenju godišnjeg plana dva mjeseca prije roka, o učiteljici Stanki Savić koja je, zajedno sa svojim đacima, biciklima putovala do škole, ali i o ,,singapurskom’’ gripu, vrijednim goranim iz Brodca, đacima rekreativcima, darodavcima muzeja i popularnim TAM-ićima iz Maribora.

Prije nego što počnemo „prelistavati“ događaje i teme iz 1987. godine, zadržimo se nakratko na decembru 1986. godine. Bijeljinska konfekcija „Kurjak“, koja je u tom trenutku zapošljavala oko 1.300 radnika, računajući i novootvoreni pogon u Ugljeviku, već prvog novembra ispunila je godišnji plan proizvodnje. Do prvog novembra proizvedeno je 300.000 odjevnih jedinica. Izvoz na zapadnonjemačko tržište dostigao je iznos od četiri miliona KM, od ukupnog godišnjeg plana od 4,5 miliona KM. Na tržište Demokratske Republike Njemačke biće isporučeno  6.000 muških jakni, a isporuka odijela na svjetsko tržište znatno će poboljšati izvozne rezultate bijeljinskih konfekcionara.

I, još jedan detalj. Učiteljica Stanka Savić, rođena u Balatunu, nakon što je zatvorena područna škola u Dazdarevu, punih desetak godina predvodi svoje učenike, koji svakodnevno putuju u školu biciklima, do škole u Dvorovima. Za to vrijeme, dok učenici putuju biciklima, zajedno sa svojom učiteljicom, do škole i natrag, do svojih kuća, na putu se nikada nije dogodio nijedan incident. Učiteljica Stanka primjer je požrtvovanog i časnog prosvjetara kakve  je Semberija imala decenijama unazad.

Evo nas, konačno, na pragu 1987. godine. Jedan detalj, neminovno „bode“ oči. Nakon relativno tople zime, vrijeme pogoduje razvoju virusa gripa. U Medicinskom centru „ Nikola Spasojević“ zabilježeno znatno  povećanje broja oboljelih od ovog virusnog oboljenja. Ipak, epidemije nije bilo. Riječ je, naime, o takozvanom „singapurskom“ gripu, i to sa nešto težim implikacijama. Simptomi ove bolesti su znatno povišena temperatura, praćena jakim suvim kašljem, bolovima u cijelom tijelu i opštom malaksalošću organizma. Pošto je riječ o kapljičnoj infekciji, veoma brzo i lako se prenosi, naročito u slučajevima i na mjestima gdje se okupljaju veće grupe ljudi. Ljekari savjetuju, najbolja preventiva za ovaj grip je, uzimanje što više vitamina „C“ iz prirodnih izvora, provjetravanje prostorija, izbjegavanje većih skupova... Riječi kao prepisane iz tekstova koje objavljujemo ovih dana.

Osnovna organizacija Saveza gorana O.Š. „ Petar Kočić“ Brodac  dobila je treću nagradu za ostvarene rezultate u akciji“ Estetsko uređenje školskog dvorišta“. Priznanje im je dodijelila Republička organizacija Saveza gorana. Akcija je vođena u 20 opštinskih konferencija Saveza gorana, te je osvajanje trećeg mjesta veliki uspjeh. Tih dana gorani iz Brodca zasadili su 22 stabla bora u školskom dvorištu.

Nastavljajući višegodišnju akciju „Sačuvajmo zdravlje“, Savez organizacija fizičke kulture opštine Bijeljina organizovao je osmog februara 1987. godine još jednu zanimljivu sportsko – rekreativnu akciju pod nazivom „ Pješačenjem do zdravlja“.

Start je bio na Trgu oslobođenja, a učesnici ove akcije pješačenjem u grupi prevalili su maršrutu do drinske plaže u Amajlijama i nazad, u ukupnoj dužini od oko 18 kilometara. Odziv je bio iznad svih očekivanja.

Zadovoljnim organizatorima nije bilo teško da na startu izbroje 859 učesnika. Najbrojniji su bili gimnazijalci i učenici Poljoprivredne škole.

U Muzeju Semberije otvorena još jedna zanimljiva i vrijedna izložba, pod nazivom “Darovi i darodavci Muzeja Semberije”. Izložba je svojevrsna kolekcija oko 200 raznovrsnih predmeta, eksponata, fotosa, dokumenata, vrijednih primjeraka narodnog stvaralaštva koje su Muzeju poklonili darodavci, poštovaoci tradicionalne kulturne i umjetničke baštine Semberije.

Sredinom aprila 1987. godine Semberske novine bilježe podatak da na području bijeljinske opštine ima 31.983 registrovana motorna vozila, po čemu je Bijeljina, iako ekonomski siromašnija opština u tadašnjoj BiH, svrstana među prve opštine u BiH u odnosu na broj stanovnika. Uz 32.000 registrovanih, najmanje je deset do 15.000 neregistrovanih, odnosno neprevedenih vozila. U to vrijeme Bijeljinci raspolažu i sa 7.000 teretnih vozila do 3.500 kg, popularnih mariborskih TAM –ića, čiji se broj u posljednjih šest godina povećao za 400 odsto.

Početkom maja 1987. godine na nebu iznad Semberije često se mogao čuti zvuk avionskog motora. Avion privredne avijacije JAT-a angažovan je za prihranu i tretiranje usjeva na imanju PD “Semberija”. Avionom je vršena prihrana pšenice i uljane repice, kao i zaštita  uljane repice od sjajnika, naročito na podzolastom tlu, gdje zbog vlažnosti zemljišta traktori ne mogu da uđu na njive.
 
Semberija info (Lj.Ljubojević)