PROJEKAT SEMBERSKIH NOVINA - LjETNjA ŠKOLA NOVINARSTVA: Katarina, Jelena i Kristina najbolje :: Semberija INFO ::

 

PROJEKAT SEMBERSKIH NOVINA - LjETNjA ŠKOLA NOVINARSTVA: Katarina, Jelena i Kristina najbolje


Katarina Tomanić, studentkinja Pedagoškog fakulteta, Jelena Pustivuk, studentkinja Pravnog fakulteta i  Kristina Koprivica, polaznica master studija na Fakultetu poslovne ekonomije,  pobjednice su Škole novinarstva za studente,,Semberskih novina“. Diplome i prigodne poklone uručio im je Zoran Zekanović, v.d. direktor ,,Semberskih novina“.
 
- Bijeljina i Semberija imaju talentovanu omladinu kad je riječ o pisanju, a potvrdila je to i ovogodišnja Ljetnja škola novinarstva za studente, koju smo organizovali u saradnji sa Savezom studenata i uz podršku Gradske uprave“, rekao je Zekanović, podsjetivši da su slični projekti realizovani i prethodnih godina, s tim da je prioritet dosadašnjih škola novinarstva bio usmjeren na učenike osnovnih i srednjih škola.

Kako je pojasnio, ove godine ,,Semberske novine“ su odlučile da prihvate izazov saradnje sa studentima, s ciljem davanja prostora mladim ljudima za izražavanje njihovog kreativnog potencijala.  Pravo učešća imali su svi studenti koji pohađaju visokoškolske institucije na području grada Bijeljine, a novinarski zadatak se ogledao u pisanju reportaže ili intervjua na dvije ponuđene teme: ,,Mladi su ambasadori Bijeljine“, ili ,,Život za vrijeme pandemije“.

Radovi su objavljeni u ,,Semberskim novinama“ i na portalu Semberija INFO, a tri najbolje, Katarina Tomanić, Jelena Pustivuk i Kristina Koprivica,  dobile su priliku da provedu sedmicu dana u redakciji naših novina i iz prve ruke nauče tajne novinarskog zanata od naših kolega.
 
Ove tri sugrađanke će se tokom boravka u  ,,Semberskim novinama“  upoznati sa radom novinara, a radni dan u redakciji izgleda ovako: Glavni urednik i novinari svako jutro rade raspored dnevnih zadataka, analiziraju aktuelne vijesti, raspoređuju ko će izaći na teren i pratiti koji od dnevnih događaja, te dogovaraju istraživačke priče. Utvrđuju se i rokovi za slanje tekstova za print i veb, nakon čega se novinari „bacaju“ na kompjuter i telefon, ili se „razbježe“ po terenu. Prelazak s tradicionalnih platformi na digitalne donio je veću fleksibilnost rada u mnogim industrijama, ali u novinarskoj ona je dvosjekli mač, jer je potražnja za vijestima veća nego ikada, a rokovi u kojima je vijest relevantna, sve su kraći. 



Svečanom uručenju diploma u prostorijama ,,Semberskih novina“ prisustvovala je i Ljubica Mlađenović , šef Odsjeka za obrazovanje i nauku, nevladine organizacije , omladinu i porodičnu zaštitu Odjeljenja za društvene djelatnosti u Gradskoj upravi.
 
- Grad Bijeljina dao je podršku i ovogodišnjoj Školi novinarstva ,,Semberskih novina“, a dogovorili smo da ovaj put i mi u Gradskoj upravi otvorimo svoja vrata našim talentovanim sugrađankama. One će određeno vrijeme provesti u Kabinetu gradonačelnika i učestvovati u radu Službe za informisanje, koja ima širok spektar poslova koje svakodnevno obavljaju“, istakla je Mlađenovićeva. Ona je izdvojila neke od poslova koje obavlja služba, a to je priprema i organizacija konferencija za štampu gradonačelnika, priprema saopštenja i obavještenja gradonačelnika, Gradske uprave i Gradske skupštine, uređivanje, održavanje i ažuriranje veb stranice Grada, uređivanje, izrada i implementacija Strategije komunikacije sa građanima u saradnji sa odjeljenjima, službama i odsjecima, organizovanje vođenja svečanih i drugih događaja u organizaciji organa Grada, organizovanje informisanja u vanrednim situacijama...

Pobjednice Škole novinarstva,  zahvalile su ,,Semberskim novinama“ na pruženoj šansi da učestvuju u projektu namijenjenom studentima, te Gradskoj upravi, koja im pruža podršku.
- Smatram da, bez obzira na profesiju za koju se školujemo, treba da njegujemo naš jezik i kulturu, i bitno je da se na tome stalno radi. Zato je posebno dobar ovaj projekat ,,Semberkih novina“, rekla je Kristina Koprivica, koja je i tokom svog dosadašnjeg školovanja često nagrađivana za svoje literarno pisanje. Katarina Tomanić je istakla da je njen motiv za učešće u Školi novinarstva to što joj se posebno dopala zadata tema ,,Mladi su ambasadori Bijeljine“.
 
- Kao i moje koleginice i ja se radujem što ću nekoliko dana provesti u redakciji ,,Semberskih novina“, a zatim u Gradskoj upravi“, rekla je Tomanićeva. Na temu ,,Život u doba pandemije“, pisala je Jelena Pustivuk.
- Bila sam duboko inspirisana onim što nam se dešavalo i kako smo se nosili sa pandemijom korona virusa, te svim tekstovima i objavama na tu temu. Osjetila sam potrebu da i ja nešto napišem o tome“, rekla je Pustivukova, istakavši da je sve počelo spontano i lijepo završilo, od prijave na konkurs, pa do proglašenja pobjednika.                            

Semberske novine - Semberija info - M.Rešidović