U susret jubileju Semberskih novina - 40 godina postojanja i izlaženja: Semberka najljepša na Beverli Hilsu :: Semberija INFO ::

 

U susret jubileju Semberskih novina - 40 godina postojanja i izlaženja: Semberka najljepša na Beverli Hilsu


U nedjelju, šestog avgusta 1989. godine, zabilježile su Semberske novine, na Mukatu, u Bogutovom Selu, održana je svečanost povodom otkrivanja Spomen-obilježja palim borcima NOR-a i žrtvama fašističkog terora i obilježavanja godišnjice dizanja ustanka protiv okupatora i domaćih izdajnika u ovom kraju. Spomen-obilježje je otkrio Jovan Radovanović – Jovaš, narodni heroj, a okupljenim preživjelim borcima, omladini, građanima i mnogobrojnim gostima govorio je Dušan Delić, učesnik rata. U nastavku je priređen prigodan kulturno-umjetnički program.

Na pločama Spomen-obilježja na Mukatu u Bogutovom Selu upisano je oko 66 imena poginulih boraca i blizu 200 žrtava fašističkog terora. Izgrađeno je doborovoljnim novčanim davanjima građana i učesnika rata.
 
 Triješnica - Stiže vodovod
 
Da ljeto nije samo za odmor i razonodu, pokazuje primjer stanovnika sela Triješnica koji ovog ljeta (1989. godine) grade vodovod do svojih kuća. Vodu će dobiti sedamdesetak domaćinstava i na ovaj način će riješiti jedan od najvažnijih zadataka, pošto je gradska voda garancija da će pitanje zdravlja biti riješeno.

Dragomir Živanović, član Građevinskog odbora  za izgradnju vodovoda u Triješnici, izjavio je da je voda za mještane ovog semberskog sela  od životnog interesa.
- Sredstva su obezbijeđena samodoprinosom, a veliku pomoć dobili smo od SIZ-a vodoprivrede iz Orašja, zahvaljujući Izvršnom odboru Skupštine opštine i Opštinskoj konferenciji SSRN Bijeljina. Oko 18 starih milijardi, uz dobrovoljni rad mještana, biće dovoljno da završimo investiciju“, izjavio je tom prilikom Živanović.
 
Voz za Dvorove
 
Za Dvorove je krenuo mali, šareni, atraktivni voz koji je na bijeljinske ulice banuo kao pravo čudo.
Najprije su pohrlili najmlađi, da se provozaju, ali ni starijima neće smetati jeftina, udobna i lagana vožnja do banje i do bazena u Dvorovima.
Nakon biciklističke staze, ovo je veliki doprinos bezbjednijoj vožnji na ovoj dionici puta, na kojoj se tokom ljeta dešavaju česte saobraćajne nezgode, bilježe Semberske novine u avgustu 1989. godine.
 
Događaj za pamćenje
 
Odavno se u Bijeljini nije desio kulturni događaj, kao u septembru 1989. godine, koji je pobudio interesovanje i okupio mnoštvo posjetilaca svih uzrasta, kao što je to bilo na otvaranju izložbe slika i crteža nadaleko poznatog beogradskog slikara Miće Popovića. 



Izložbu je u bijeljinskoj galeriji ,,Milenko Atanacković”, uz prisustvo brojnih gostiju, otvorio Dragan Zarić, kustos galerije, a potom je o umjetniku i njegovom djelu govorio istaknuti filmski reditelj Emir Kusturica.
Tom prilikom u galeriji su izložene 22 slike i 16 crteža velikog umjetnika, koje su obuhvatile period od 1971. sve do 1988. godine i pripadale su takozvanom angažovanom novinarstvu.
 
U Semberiji proizvedeno 53.709 tona pšenice
 
Na površini od 13.458 hektara, u Semberiji je 1989. godine proizvedeno ukupno 53.709 tona hljebnog žita, sa prosječnim prinosom od četiri tone po hektaru. Žetva pšenice bila je dobro organizovana, osposobljen je magacinski prostor za prihvat pšenice, nabavljeni rezervni dijelovi, gorivo i mazivo, novac za otkup tržnih viškova, a organizovan je i rad nadležnih inspekcijskih organa.
 
Najljepša je – Nataša
 
Evo još jednog uspjeha naše ljepote u svijetu. Nakon Mile Jovović, djevojke našeg porijekla, bilježe Semberske na naslovnoj strani u broju od 15. oktobra 1989. godine, o kojoj su nedavno pisale Večernje novosti (živi u los Anđelesu i uspješan je foto – model), dobili smo i vijest o još jednoj našoj uspješnoj i lijepoj zemljakinji. To je Nataša Pavlov (Pavlović) rodom iz semberskog sela Popovi koja je nedavno proglašena za Mis Beverli Hilsa (čuvenog ,,filmskog” predgrađa Holivuda).



Kako je javila čitateljka Gordana Jovanović, Nataša ima 21 godinu, diplomirala je na UCLA univerzitetu, odsjek za engleski jezik i književnost. Od osme godine bavi se glumom i snimila je nekoliko filmova, a učestvovala je i u nekoliko televizijskih šou programa. Dovoljno razloga da Semberci budu ponosni na ljepotu i uspjeh mlade Nataše.                       

Semberske novine - Semberija info - Lj.Ljubojević