:: Semberija INFO ::

 

Roditeljstvo je zbir posvećenosti, nesebičnosti, brige i radosti


Lopare su gradski centar istoimene opštine koja se nalazi u sjeveroistočnom dijelu Republike Srpske, živopisnom krajoliku, gdje planina Majevica prelazi sa svojih visova ka ravnici, Semberiji i Posavini. Upravo, u Loparama žive glavni akteri naše priče o višečlanim porodicama koje čitate na portalu „Semberija info“.Irena (40) i Luka Lukić (38) iz Lopara u braku su 10 godina, a u toku zajedničkog života ostvarili su se kao roditelji tri puta. Najstarija Maša stara je devet godina, Mira sedam godina i obje idu u osnovnu školu, a najmlađa Lela ima pet godina i pohađa vrtić. Irena je zaposlena u Opštini Lopare, trenutno se nalazi na mjestu šefa kabineta načelnika, a Luka u Narodnoj biblioteci u Loparama na mjestu knjižnjičara.

-Roditeljstvo je zbir posvećenosti, nesebičnosti, brige i radosti. U današnje vrijeme nije lako održati sklad u porodici pogotovo što putem novih medija imaju svi uvid u tuđe živote, i one lažne i one prave. Zbog godina se ne bismo usudili na još djece. Možda bi to bilo drugačije da smo ranije stupili u brak. Sa svakim djetetom geometrijski raste sve, i prohtjevi i radost“, kazuju Lukići na početku razgovora za „Semberija info“.
 

Irena i Luka su dodali da, iako žive u malom mjestu, kćerkama pokušavaju ispuniti dan njihovim interesovanjima.

-Djevojčice treniraju folkor u SPKD ,,Prosvjeta’’, odlaze na treninge karatea, pjevaju u crkvenom horu, planinare...,  interesuje ih sve, ali još uvijek se nisu odlučile za koju aktivnost da se ozbiljnije zainteresuju“, rekao je bračni par Lukić.
 

Mama Irena naglašava da su im dani veoma kratki i da im po nekad zafali par sati da bi sve postigli, ali da roditelji njenog supruga Luke pomažu koliko stignu. Obično je to u razmacima između početaka nastave i kraja radnog vremena.
 
Mama Irena i tata Luka istakli su da je život u višečlanoj porodici prepun kompromisa i dogovora, te prema njihovim riječima drugačije ne može.
 

-Nekada nije lako dijeliti i odustati od svojih želja zbog nekog drugog, ali vježbom se postaje bolji. Naše djevojčice učimo svemu onome čemu su nas učili naši roditelji. Neke vrijednosti nikada neće zastariti. Vrijeme je danas skraćeno brzinom života, prohtjevi su veći, ponuda svega je ogromna i sve je blizu. Ipak, mora se imati ta porodična sigurnost, zahvaljujući kojoj se kroz brz život ide lakše“, naglasio je bračni par Lukić.-U braku treba biti uporan, realan, ali i optimističan. Roditeljstvo i brak su sastavljeni od davanja da bi se imalo nešto lijepo zajedničko. Svaki uspješan brak je zbir mnogih važnih i ozbiljnih odluka za koje mladi ljudi nisu uvijek spremni“, poručili su na kraju razgovora za „Semberija info“ Irena i Luka Lukić iz Lopara.

Semberija info