:: Semberija INFO ::

 

U danima vikenda najmlađi Pešuti najviše uživaju


U semberskom selu Dijelovi, nadomak Bijeljine, živi porodica Pešut koju čine mama Suzana (32) i tata Dario (32), koji su u braku osam i po godina i njihovo troje mališana. Najstariji od troje djece je Viktor koji ima sedam godina, zatim Monika koja uskoro puni četiri godine i najmlađi-mjezimac porodice Nikolaj, koji će uskoro napuniti pet mjeseci.

Suzana je po struci diplomirani farmaceut, nezaposlena, ali nikada bez posla. Dario je električar i zaposlen je u firmi „Medaljon promet“ d.o.o. Bračni par Pešut, na početku razgovora za „Semberija info“ ističe da je želja gotovo svakog mladog bračnog para da se ostavare kao roditelji, te da se njima zahvaljujući Bogu, ta želja tri puta ostvarila.
 

-Veoma smo srećni zbog toga. To nam je najveći uspijeh u životu, a istovremeno i najveći blagoslov. Veoma je lijepo kada imate u životu da se za nešto i zbog koga borite, jer kada su djeca srećna, mi smo još srećniji“, istakli su Pešuti i dodali da su Viktor i Monika bili planirani, te  da je najmlađi Nikolaj, na oduševljenje svih članova porodice, došao slučajno.

-U životu nemamo ništa vrednije od njih troje. Trenutno u našim planovima nemamo još jedno dijete, jer je Nikolaj još uvijek beba, ali nikada se ne zna šta nam život donosi sutra. Sa njih troje, život je buran i zanimljiv, ponekad i haotičan, jer smo svi različiti i luckasti na svoj način, ali mi uživamo u tom haosu, smijehu, sreći. Naravno, ima tu i suza. Sve je to sastavni dio života sa malom djecom. Uglavnom, veći dio dana je podređen djeci i njihovim zahtjevima i željama. Ali, uspijevamo da nađemo vremena i za nas dvoje. Najvažnije je da se volimo, a za sve ostalo se možemo dogovoriti“, kazali su mama Suzana i tata Dario.

Najstariji od djece-Viktor, učenik je drugog razreda Osnovne škole „Vuk Karadžić“, a pored školskih obaveza ima i sportske aktivnosti. On pored škole trenira i fudbal u OFK „Zenit“ Bijeljina. Monika, jedina djevojčica u porodici Pešut, pohađa vrtić „Plava laguna“, ali prema riječima mame Suzane, uskoro bi trebali i da je upišu u školu plesa. Najmlađi Nikolaj, kako je još beba, dane provodi kod kuće družeći se, uglavnom, sa mamom.
 

-S obzirom da svi imamo svoje obaveze, dan nam počinje rano ujutru. Dario, kada krene na posao, vozi Moniku u vrtić, a to je oko sedam ili osam časova ujutru. U to doba su već budni i Viktor i Nikolaj, pa sam tada posvećena njima dvojici. Viktoru pomažem  oko školskih obaveza. Oko 13 časova njega vodim u školu, nerijetko ide i Nikolaj sa nama, mada češće ostaje kod kuće sa bakom. Kad ostavim Viktora u školi, idem po Moniku u vrtić, a nakon povratka kući nas troje se družimo, igramo se, pripremamo zajedno ručak ili večeru. Viktor sa školom završava oko 16.30 časova i do 17 časova svi smo na okupu kod kuće. Veče provodimo u druženju i igranju sa djecom, a nerijetko odemo i u kupovinu svi zajedno. Ipak, uveče Dario provodi više vremena sa djecom, dok ja obavljam neke druge poslove. Obaveze, kao što su odvoženje i dovoženje Viktora sa treninga dva puta sedmično, Dario je preuzeo na sebe“, kazala je Pešutova i dodala da im je vikend najopušteniji, jer tada mališani ne idu ni u školu, ni u vrtić.
 

-Vikendom Nikolaj najviše uživa, jer najviše voli kada su bato i seka kod kuće, a tada su njegova sreća i radost neopisivi. Vikendom je kuća uvijek bučna, ali navikli smo na takvo stanje. Od velike pomoći su nam bake i deko, koji nam priskaču u pomoć kada je to potrebno, ali, uglavnom, mi sve sami postižemo“, kaže Suzana Pešut.

Tata Dario ističe da on i njegova supruga nastoje da svoje mališane nauče da vole jedini druge, ali da ih prvenstvo vaspitavaju da budu dobri ljudi.
 

-Želimo da odrastu u ljude koji će znati šta žele u životu, a samim tim da imaju dovoljno samopouzdanja da ostvare svoje želje. Mi ćemo uvijek biti tu da im pomognemo kada negdje ,,zapne’’. Želimo da poštuju sebe, a samim tim poštovaće i osobe u svom okruženju“, tvrdi Dario Pešut.
 
Za kraj razovora za „Semberija info“, bračni par Pešut naglasio je da kada nađete osobu sa kojom planirate zajednički život, brak dođe kao naredni logičan korak.
 

-Važno je da ima ljubavi, a sve ostalo se nekako riješi. Naravno, tu postoji mnogo kompromisa i odricanja. Mi mislimo da je porodica vrijedna svakog odricanja. Djeca su nam najvažnije što imamo, oni su nam neopisiv izvor sreće i zadovoljstva“, naglasili su Suzana i Dario Pešut.

Semberija info