:: Semberija INFO ::

 

ODGAJIVAČNICA RETRIVERA ,,MISANDARIO” U ČENGIĆU KOD BIJELjINE


Mićo Lučić (52), iz semberskog sela Čengić, zaselak Studenac, od 2008. godine ima odgajivačnicu pasa rase ,,retriver”, jednu od najboljih u Bosni i Hercegovini. Na novinarsko pitanje, zbog čega je odabrao upravo tu pasminu pasa, Mićo kao iz topa odgovara: ,,Privukla me njihova narav”.
 
-Ovo su psi koji se koriste za različite namjene. Inače, oni spadaju među najvjernije pse. Mogu se koristiti kao službeni ili lovački psi, mogu se koristiti kao pomoć osobama sa invalidtetom. U policijskim agencijama ovi psi se koriste prilikom otkrivanja narkotika i eksplozivnih sredstava. Što se tiče djece, oni su izuzetno privrženi najmlađima. Vole da učestvuju u dječijoj igri. Ukoliko djeca imaju namjeru da sve iznesu iz kuće i oni će im u tome pomoći”, kaže za ,,Semberija info’’ Mićo Lučić, ističući da retriveri lavežom skreću pažnju na sebe, da pokažu da su tu, u blizini, kako bi im čovjek prišao i pomazio ih.Mićo kaže da je prvog  retrivera, ženku Andu, nabavio u Balatunu.

-Od Ande je sve i krenulo. Ona je izvela puno mladih, tako da je dio njenog imena ugrađen i u naziv odgajivačnice. Učestvovao sam sa svojim retriverima na brojnim izložbama rasnih pasa u Srbiji i BiH. Prodaje štenadi nema, sve dok na izložbama ne pokažeš šta imaš u svojoj odgajivačnici. Ženke retrivera nabavljao sam u Beogradu i u Rusiji. Trenutno u odgajivačnici imam šest ženki i dva mužjaka. Za kvalitet i zdravlje štenadi lično garantujem, a cijena jednog šteneta retrivera, sa rodovnikom, u prosjeku dostiže i do 1.000 KM”, kaže Mićo Lučić, ističući da psi, kao i ljudi, imaju sklonost ka gojaznosti, te moraju često ići na dijetu.

Ukoliko štenad prodaje izvan granica Republike Srpske i BiH, cijena mladih retrivera dostiže i do 1.500 KM, jer se moraju obezbijediti pasoši, dodatne vakcine, sertifikati o zdravstvenom stanju šteneta. Psi iz Mićine odgajivačnice stigli su do Kine, Švajcarske, Njemačke, Italije, Slovenije, Hrvatske, pa, čak, i do Avganistana.


 
Mićo kaže da je u proteklih četrnaest godina puno naučio o retriverima, te je spoznao da psi koje je prodao diljem planete, ustvari, predstavljaju njega i njegovu odgajivačnicu. Zbog toga mu je izuzetno važno da ima zdrave i kvalitetne pse.

-Ženka u prosjeku okoti oko sedmoro štenadi i sve ih othrani. Štenad se od majke mogu odvojiti nakon 45 dana, odmah nakon prvog vakcinisanja. Jednom prilikom su mi stigla dvojica Kineza iz Banjaluke, gdje se bave trgovinom i kupili su štene koje su poslali familiji u Kinu. To je ono što me čini izuzetno ponosnim. O retriverima bih mogao pričati nadugo i naširoko. Što se tiče dresure, retriveri brzo uče i pamte. Mogu se koristiti i u lovu. Ranjenu patku vade sa četiri metra dubine iz rijeke ili jezera, ali neće ugrožavati pačiće, ukoliko ih tome naučimo. Ljudi moraju, prije nego nabave psa, dobro upoznati sve karakteristike te pasmine. Od toga će zavisiti i to koliko će se dugo družiti s njima”, kaže za portal ,,Semberija info'' Mićo Lučić, vlasnik odgajivačnice retrivera ,,Misandario” iz Čengića.Semberija info