:: Semberija INFO ::

 

REKAPITULACIJA I KRUNA JEDNE USPJEŠNE KARIJERE (FOTO)


U Galeriji Centra za kulturu “Semberija” večeras je otvorena retrospektivna izložba grafika jednog od najboljih bosanskohercegovačkih grafičara Milijanka Miholjčića, kustosa bijeljinske galerije koji uskoro odlazi u zasluženu penziju.“Četvrt vijeka sam radio u ovoj galeriji, pripremao izložbe vrhunskih umjetnika i stvaralaca. Neće biti neskromno da kažem da sam, na neki način, zaslužio povodom skorog odlaska u penziju, da pripremim svoju retrospektivnu izložbu u ovom izložbenom prostoru. Odlučio sam da to bude grafika, jer sam po tome prepoznatljiv i u grafici sam najviše i postigao. Predstavio sam na izložbi studije iz prve godine Akademije likovnih umjetnosti – odsjek grafika u Sarajevu, gdje sam diplomirao 1981. godine. Tu je i moj diplomski rad, te ciklusi grafike : “ Vrijeme prošlo”, “Izmijenjeno stanje”, “Drugo stanje svijesti” i ciklus grafika. Tih osamdesetih godina postigao sam puno u grafici, ali je rat napravio svojevrsan rez. Nakon pauze, vratio sam se grafici “Mapom krstova”, ali sam se bavio i slikarstvom i vajarstvom. Nakon ove izložbe mogao bih javnosti predstaviti i svoje skulpture i slike. U proteklih četrdesetak godina bilo je puno izložbi i puno nagrada. Izlagao sam na svjetskim bijenalima i trijenalima, u Beogradu, Zagrebu, Ljubljani i drugim velikim kulturnim centrima”, istakao je Milijanko Miholjčić, koji je dobitnik i Zlatne medalje “Filip Višnjić” za doprinos u kulturi grada Bijeljina.Za Miholjčićeve grafike akademski slikar Natalija Cimeša kaže da je “ Milijanko umjetnik koji je u životu našao svoju koncepciju, a koji samo produbljuje sve više svoje znanje i senzibilnost na putu koji je izabrao.

“Taj put je realizam koji kod njega nikada nije značio banalno ilustrovanje stvarnosti, da bi se postigao efekat umjetničke reportaže, nego duboko prodiranje u probleme stvarnosti, iskreno traženje , da bi se našla, u čisto likovnom izrazu i čistim likovnim sredstvima, ona veza koja spaja sve manifestacije jednog vremena i daje im jedinstvenu formu koja se zove stil vremena”.

Otvarajući večerašnju izložbu, gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović istakao je da atmosfera na izložbi, velika posjećenost i prisutne emocije govore da je Milijankovo stvaralaštvo u najboljoj formi oslikalo sam život.“Zahvaljujem Milijanku Miholjčiću što je dao svoj nemjerljiv stvaralački doprinos u kulturnom opusu našeg grada. Milijankovo ukupno umjetničko i stvaralačko djelo govori o velikoj posvećenosti umjetnika onome što stvara i sposobnosti da za svoje stvaralaštvo zainteresuje današnjeg čovjeka”, naglasio je gradonačelnik Petrović.

Semberija info