:: Semberija INFO ::

 

Олуја похарала пола Европе, има мртвих (ФОТО, ВИДЕО)


FOTO: TANJUG/AP
ПАРИЗ - Снажна олуја Циаран погодила је сјеверозапад Француске и југозапад Енглеске прије него што се у проширила на Низоземску, Белгију, Њемачку, Француску и Италију, оставивши најмање седам мртвих и неколико повријеђених особа, објавиле су локалне власти у петак.

Циаран је проузроковао једну смрт у Низоземској када је у југоисточном граду Венраyу близу њемачке границе стабло пало на особу, саопштила је полиција у четвртак.

Стабла која су падала повриједила су људе на неколико других мјеста, укључујући и једну жену у Хагу, саопштила је полиција. Бициклисте су такође погодиле гране и стабла која су падала.У Француској су двије особе погинуле, а 15 их је повријеђено, укључујући седам ватрогасаца, рекао је министар унутарњих послова Гéралд Дарманин. Возач камиона погинуо је ударивши у срушено стабло. У Ле Хавреу је човјека захватио налет вјетра док је затварао прозорске капке и смртно страдао.

Око 1,2 милиона домаћинстава остало је без струје, а стотине хиљада искључено је из мреже мобилне телефоније. Вјетар је у неким регијама достизао брзину и до 200 километара на сат. Срушена стабла блокирала су цесте и жељезничке пруге. Настала је знатна материјална штета. Због олује су отказане стотине летова. Влакови за Париз и из њега такође нису саобраћали, а погођен је и бродски саобраћај.Снажни вјетрови такође су дували на подручју планина Харз у средишњој Њемачкој у четвртак и усмртили жену након што ју је ударило стабло у паду, рекли су ватрогасци у граду Гослару. Четрдесетшестогодишња жена из Баварске планинарила је са супругом и двоје мале дјеце на 600 метара високој планини Раммелсберг у близини Гослара када је смртно страдала. Олуја је такође срушила далеководе и дјелимично су затворена два аутопута у планинама Харз, рекли су ватрогасци.У централној италијанској регији Тоскани најмање три особе изгубиле су живот због временских узбуна на већем дијелу земље. Предсједник Тоскане Еугенио Гиани рекао је да су двије особе погинуле у општини Монтемурло, око 25 километара сјеверозападно од Фиренце, гдје се излила ријека. Трећа особа умрла је у Росигнану на тосканској обали.

"Никад нисмо забиљежили оволику количину кише у само неколико минута", рекао је Гиани на платформи друштвених медија X, некадашњем Тwиттеру, у раним јутарњим сатима у петак.Предвиђа се да ће се киша и јаки вјетрови помицати према јужним регијама Италије, објавила је тамошња агенција за цивилну заштиту.

Такођер у четврта, Циаран с Атлантика погодио је Британију, Белгију и Низоземску, те су отказане стотине летова.

Већи дио сјеверне њемачке обале био је под упозорењима на олују у четвртак прије очекиваног доласка Циарана, према њемачкој метеоролошкој служби (ДWД).Циаран се кретао од Ла Манцхеа преко Енглеске према Сјеверном мору. Олуја посебно угрожава сјеверноморско обално подручје Источне Фризије и сјеверноморски оток Хелголанд, наводи ДWД.

I cannot stress this enough.

The ocean is a very powerful thing and if you underestimate it, this is what happens. Don't take risks, and keep a safe enough distance from sea fronts!#StormCiaran pic.twitter.com/BfYU0yuoR4

— MetWatch ☈ (@MetWatchUK) November 2, 2023

На Балтичком мору очекује се наставак јаких вјетрова у већем дијелу, но предвиђају се јачи удари од Фленсбурга до Фехмарна и отока Рüгена.

Очекује се слабљење вјетра према викенду, али ће се олујни и кишни услови задржати, преноси Хина.

#Cornwall and the wrath of Storm Ciaran....????#StormCiaran #Ciaran pic.twitter.com/2YGC4KCawa

— Volcaholic ???? (@volcaholic1) November 2, 2023

(Независне)