Рекордна 400. недјеља Ђоковића на првом мјесту АТП листе :: Semberija INFO ::

 

Рекордна 400. недјеља Ђоковића на првом мјесту АТП листе


Извор: Бета (Д.П.) / БХРТ

Србијански тенисер Новак Ђоковић започео је данас своју рекордну 400. недјељу на врху АТП листе, више од 12 година након што се први пут попео на врх.

Ђоковић је своју 400. недјељу на првом мјесту АТП листе дочео у великом стилу - обезбиједио је осми рекордни пут број један на крају године и освојио је рекордну седму титулу на завршном мастерсу побједивши у финалу у Торину Јаника Синера.

"То је прилично добро достигнуће, 400 недјеља на броју један. То никада није урађено у историји. Неко ће сигурно на крају оборити тај рекорд, али се надам да ће остати дуго", рекао је Ђоковић.

Ђоковић је у фебруару оборио рекорд Штефи Граф од 377 недјеља на броју један и постао најбољи свих времена у мушкој и женској конкуренцији. Претходно је у 2021. години надмашио бројку од 310 недјеља коју је код тенисера држао Роџер Федерер.

Иако је у његовом власништву велики број рекорда, србијански тенисер ће имати шта да "јури" и у 2024. години.

Само два трофеја га дијеле од 100 титула у каријери, а са 1.086 побједа на свом конту вјероватно ће постати тек трећи тенисер у историји који је прешао број од 1.100 победа и придружити се џимују Конорсу и Федереру. Наравно, настојаће да побољша свој рекорд од 24 гренд слем титуле и 40 мастерс трофеја.

На коначној АТП листи за 2023. годину Ђоковић има 11.245 бодова, што је 2.390 више од другопласираног Шпанца Карлоса Алкараса.

Међу најбољих десет није било промјена, па иза водећег двојца слиједе Данил Медведев, Јаник Синер, Андреј Рубљов, Стефанос Циципас, Александер Зверев, Холгер Руне, Хуберт Хуркач и Тејлор Фриц.