АМЕРИЧКА КОНГРЕСМЕНКА ТРАЖИЛА ИЗУЗЕЋЕ ЗА НОВАКА ЂОКОВИЋА :: Semberija INFO ::

 

АМЕРИЧКА КОНГРЕСМЕНКА ТРАЖИЛА ИЗУЗЕЋЕ ЗА НОВАКА ЂОКОВИЋА


Foto
Клаудија Тини, амерички адвокат, чланица Републиканске странке и представница за 22. конгресни округ Њујорка од 2021. године, подржава српског тенисера Новака Ђоковића.

Клаудија Тени, конгресменка из Њујорка и копредседавајући члан српског кокуса, упутила је писмени захтјев државном секретару Ентонију Блинкену и другим америчким званичницима, да се Ðоковићу дозволи наступ на УС Опену под "изузећем од националног интереса", преноси Српски радио Чикаго.

Прошле недјеље је компанија Спортс Манагемент у власниству Небојсе Јовановића, уз консултације са Српско Америчком Гласачком Алијансом (САВА) и политичким стратегом Олгом Раваси, покренула политичку иницијативу, како би се Ðоковићу дозволило да учествује на УС Опену, тј. да несметано допутује у Америку.

У комуникацији са конгресменком Тени, као и са другим америчким званичницима, управо је било ријечи о консолидовању захтјева на основу правне клаузуле, тј. Предсједничке Прокламације 10294 од "националног интереса", која дозвољава изузеће појединим страним дрзављанима од постојећих Ковид-19 протокола, ако се то сматра америчким националним интересом.

Конгресменка Тени се управо позива на исту клаузулу и у свом захтјеву наводи да је УС Опен виталан турнир који спаја спорт и међународну дипломатију, и има велики економски утицај, јер доноси годишњи приход од милијарду долара.

"Спријечити Новака Ðоковића да се такмичи на УС Опену умањује дипломатску и економску вриједност турнира, без икаквих бенефиција за сигурност и јавно здравље", истиче се у писму.

Као републиканка из савезне дрзаве Њујорк, Клаудија Тени је већ дуго поборник укидања Ковид-19 протокола и мандата за вакцине и маске, сматрајући их личним и слободним избором сваког појединца.

Она наводи да УС Опен сам по себи нема на снази ни један ковид мандат за спортисте, нити за гледаоце, те да је једина препрека за Новаково учешће управо мандат донесен од стране предсједника САД Џоа Бајдена.

Тени сматра да ковид мандат успостављен од стране администрације дискриминише невакцинисане играче који су страни дрзављани, и кажњава их јер су изабрали да се не вакцинишу или јавно изнесу свој статус, иако амерички тенисери несметано могу да учествују невакцинисани.

Конгресменка Тени наводи да је то дупли стандард који нема везе са јавним здрављем, већ са контролом и политиком, наводи Српски радио Чикаго.

(Б92)