ЂОКОВИЋ ПРЕКО НОРИЈА ИЗБОРИО НОВО ФИНАЛЕ НА ВИМБЛДОНУ :: Semberija INFO ::

 

ЂОКОВИЋ ПРЕКО НОРИЈА ИЗБОРИО НОВО ФИНАЛЕ НА ВИМБЛДОНУ


Foto
Троструки узастопни, а укупно шестоструки освајач Вимблдона, први носилац Новак Ђоковић у недјељу ће се против Ника Кирјоса борити за свој седми наслов на најпрестижнијем турниру на свијету.

Српски ас је у полуфиналу трећег овосезонског гренд слема разочарао скоро 15.000 Британаца након што је савладао домаћу узданицу Камерона Норија. Било је 3:1 (2:6, 6:3, 6:2, 6:4). 

Ђоковић је у свом 43. полуфиналу на гренд слемовима показао класу и да је у овом тренутку много бољи и квалитетнији од Норија, којем није помогла ни велика помоћ са трибина. Новак је одиграо први сет ван свих очекивања, као да се није појавио на терену, што је Нори, ношен публи-ком, у потпуности искористио и рутински славио са 6:2.

Британац је чак три пута одузео сервис Ђоковићу, што је само доказ вјероватно једног од најслабије одиграних сетова у каријери српског тенисера. Ипак, ствари су дошле на своје у другом сету. Након неколико пропуштених прилика, Новак до брејка стиже у осмом гему. Повео је 5:3 и онда рутински одсервирао за поравнање (6:3).  

У наставку и наредна два сета је Ђоковић показао ко је шампион, те стигао до осмог финала на светој "трави".

Новак ће у недјељу јуришати на 21. гренд слем титулу, чиме би дошао на корак до Ра-фаела Надала који има 22, док би иза себе оставио Роџера Федерера. Ђоковић је непоражен на чак 27 посљедњих мечева на Вимблдону.

На теренима "Олд Ингланд клуба" Новак има учинак 80-10, а посљедњи пут је изгубио 2017, када је у четвртфиналу морао да преда меч Томашу Бердиху због повреде лакта.

Побједом у свом 11. полуфиналу на Вимблдону српски тенисер је постао играч са највише гренд слем финала у историји. Новак их сада има 32, уз 20 титула, док је Федерер остао на 31 финалу (30 титула). Рафаел Надал је на трећем мјесту са 30, али и на првом са 22 трофеја. 

Сви ови подаци говоре да ће бранилац титуле бити велики фаворит против контроверзног Ника Кирјоса, који је, занимљиво, један од ријетких тенисера који има позитиван скор са Ђоковићем.

Наиме, до сада су се сусретали два пута и у оба наврата је славио Аустралијанац, којем ће, подсјетимо, ово бити прво гренд слем финале у каријери.

Десило се то 2017. године у Индијан Велсу и Акапулку. Подсјетимо, Кирјос је финале изборио тако што није играо полуфинале након одлуке Рафаела Надала да се због повреде повуче с турнира. Његова предност је та што је имао чек четири дана слободно да се спреми за најважнији меч у каријери. 

Велико финале игра се у недјељу, с почетком у 15 сати, на централном терену "Олд Ингланд клуба".

Кирјос: Заслужио сам Новаково поштовање

Најављујући своје прво финале, Ник Кирјос се дотакао и Новака Ђоковића, односно њиховог односа који је одувијек привлачио пажњу. 

"Било је занимљиво медијима и свима који гледају. Стао сам уз њега током драме у Аустралији и тада сам заслужио његово поштовање. Дописивали смо се свакодневно. Новак ми је раније током недјеље рекао: 'Надам се да ћемо се видјети у недјељу'", испричао је Кирјос.

(Независне)