Цвитанушић: Имао сам велику подршку и ово је тимски успјех :: Semberija INFO ::

 

Цвитанушић: Имао сам велику подршку и ово је тимски успјех


Након успјешно завршене експедиције на „кров свијета“ – Моунт Еверест, Томислав Цвитанушић, бх. алпиниста, триатлонац и Иронман, обратио се данас медијима и испричао им своје искуство са овог изузетно тешког и захтјевног подухвата. Како је у уводном говору казао Зехрудин Исаковић, познати планинар и алпиниста, ово је хисторијски дан за алпинизам у Босни и Херцеговини јер немају све нације „своје људе који су се попели на Моунт Еверест, а БиХ то има“.



Исаковић је истакао како Томин успон на Еверест није случајан, те како је то плод његовог дугогодишњег рада и труда.

„Ово је у бити тимски успјех, тимска прича, јер сам имао велику подршку због које сам на крају и успио све ово и да организујем, и да успјешно завршим цијелу причу. Није било нимало лако, али успио сам и уз помоћ мог Шерпе Пхурбе, јер би без њега успон на врх био немогућ“, казао је Томо у обраћању новинарима.



Цвитанушић је испричао и како су услови за завршни успон били изузетно тешки те како је до самог краја било неизвјесно да ли ће уопште успјети стићи до врха. У кампу Ц4 провели су, казао је, 26 сати без довољно кисика. Након 26 сати добили су поруку из Базног кампа да би вјетар требао бити мало слабији, а одлуку да крену ка врху донио је заједно са својим Шерпом.



„Све се поклопило и у 8:21 сати ујутру стигли смо на врх највише планине на свијету. Били смо захвални на томе, али и прилично уморни. На врху смо били десетак минута, након чега смо морали кренути назад јер нисмо имали превише кисика у боцама. Успон је трајао 14, а силазак 9 сати. Након тога смо у Ц4 кампу добили нове боце кисика и могли смо, након што смо се одморили, наставити назад у Базни камп. Најопасније је било иза нас“, испричао је Томо, те додао како се из Базног кампа морао пребацити хеликоптером у болницу због промрзлина на ногама. Прсте још увијек не осјећа, али каже да су му и доктори у Сарајеву казали да би за 20-ак дана све требало бити у реду.



Томин учитељ и алпиниста Мухамед Гафић казао је како је „Томо ово момачки урадио“. Све вријеме Томиног успона Гафић је био ту за њега, савјетовао га и био велика подршка до самог врха, али и назад.

„Томо је човјек који је научио побјеђивати. Све оне опасности гдје сам се бојао за њега, доказао ми је да он то може и да влада собом, због чега је у коначници и успио доћи до врха“, истакао је Гафић.

Свој сан Цвитанушић је испунио захваљујући спонзорима – БХ Телецому, Моззарту, Сарајевском кисељаку (Сара вода), Међународном аеродрому и КМ Традеу.



„Поносни смо на оно што је Томо урадио и што смо били дио цијеле приче. Знате, постоје људи и ситуације које вас инспиришу и у које на прву повјерујете. Тако је нама било са Томом, на прву смо знали да морамо бити дио овог подухвата и да је у питању једна лијепа и значајна прича“, истакао је Седин Кахриман, генерални директор БХ Телецома.

Официјелна ПР агенција која је пратила Томин поход на врх евереста је Репресент Цоммуницатион БиХ, а директорица Ена Маглић захвалила је свим медијима на изузетно великом интересу и казала како је ово доказ да „ми као друштво можемо испричати лијепе приче“.