ДИМИТРИЈА ЈОВАНОВИЋ РОКС: Чувар кик-бокса у Бијељини :: Semberija INFO ::

 

ДИМИТРИЈА ЈОВАНОВИЋ РОКС: Чувар кик-бокса у Бијељини


ДИМИТРИЈА ЈОВАНОВИЋ РОКС: ТРЕНЕР КИК-БОКС КЛУБА „ПАНТЕР“ БИЈЕЉИНА
Чувар кик-бокса у Бијељини


Живот тренера Кик-бокс клуба „Пантер“ посвећен је борилачким спортовима. Димитрија Јовановић је са осам година почео тренирати карате у родној Тузли, послије каратеа пажњу му је привукао бокс, а послије бокса кик-бокс. Током такмичарске каријере остварио је запажене резултате, а највећи успјех у кик-боксу остварио је 2000. године када је у саставу Кик-бокс репрезентације Републике Српске на свјетском првенству у Будви освојио сребрну медаљу и титулу свјетског вицешампиона у оквиру WAKO федерације. 



Након што је окончао активну такмичарску каријеру посветио се тренерском послу, преносећи своју страст према борилачким вјештинама на млађе генерације.
- Прије него што сам основао Кик-бокс клуб „Пантер“ пар година сам био тренер у Кик-бокс клубу „Радник“. Имао сам тада мало другачију визију како би се кик-бокс могао представити младима, па сам, уз помоћ неколико пријатеља, крајем 2006. године основао Кик-бокс клуб „Пантер“. Задовољство ми је да је током претходних 16 година кроз овај клуб прошло више стотина младих људи, од којих су неки остварили хвале вриједне резултате. Један смо од активнијих клубова кик-бокса у БиХ, а то се најбоље може видјети по броју шампионских титула које су наши такмичари освајали на првенствима Републике Српске, БиХ и Балкана“, рекао је за „Семберске новине“ Димитија Јовановић, међу поклоницима борилачких спортова познатији као Рокс.



Кик-бокс клуб „Пантер“ ове сезоне има пријављенa 24 такмичара, док школу кик-бокса похађа тридесетак омладинаца различитог узраста и оба пола. Ради се о захтјевном борилачком спорту у којем су обједињени елементи бокса, каратеа, теквондоа и још неких борилачких спортова. У бијељинском клубу највише такмичара се посветило дисциплинама лоу кик (low kick), фул контакт (full contact) и К1. Најважније разлике између ових дисциплина огледају се у врсти удараца и дијелова тијела противника које је дозвољено ударати. Тако нпр. у лоу кик дисциплини дозвољени су ударци руком и ударци ногом у предјелу бутине, струка и главе, док су у фул контакт дисциплини дозвољени ударци руком и ударци ногом, али само у предјелу струка и главе. У К1 дисциплини дозвољени су ударци руком и ударци ногом у предјелу бутине, струка и главе, али су дозвољени и ударци кољеном у исте ударне површине. У протеклих неколико година тамичари Кик-бокс клуба „Пантер“ остварили су значајне успјехе у овом спорту.



- Незахвално је да ја као тренер издвајам било кога од оних које сам тренирао. Сваком ко жели усвојити тајне овог борилачког спорта ја себе дајем максимално и ту не правим никакве калкулације. Овом приликом бих поменуо двојицу бораца који су се истакли својим резултатима. Први је Славољуб Будеша који је био првак РС, БиХ и Балкана, а на Свјетском првенству 2017. године у Будимпешти освојио је бронзану медаљу. Идентичне резултате је четири, године касније, остварио и Јасмин Рамић. И он је био првак РС, БиХ, Балкана и трећи на Свјетском првенству у Италији 2021. године“, навео је Јовановић, уз напомену да су обојица проглашени за најуспјешнијег спортисту Града Бијељина, Будеша за 2017, а Рамић за 2021. годину. Тренер Јовановић је потцртао да је у Кик-бокс клубу „Пантер“ активан један од најперспективнијих младих бх. кик-боксера. Ради се о Емиру Тихићу који је на Балканском првенству, одржаном у Краљеву у јуну 2022. године, освојио треће мјесто, док је на претходна два првенства БиХ проглашаван за најбољег бх. кик-боксера у јуниорској конкуренцији.



Осим клупских обавеза Димитрија Јовановић је активан и у Кик-бокс савезу РС и БиХ. Потпредсједник је Комисије за судије Кик-бокс савеза БиХ и савезни судија у кик-боксу, члан је Управног одбора Кик-бокс савеза РС и предсједник Комисије за судије Кик-бокс савеза РС. Резултати које је остварио на клупском нивоу били су му најбоља препорука за дужност тренера у Кик-бокс репрезентацији БиХ. Ни тамо нису изостали резултати, па је Јовановић 2021. године од државног савеза добио признање за најбољег тренера, а годину дана касније признање за најбољег судију и најбољег тренера у ринговним дисциплинама.

Првенство БиХ, које је одржано у Зеници, било је посљедње велико такмичење на којем су учествовали Пантерови кик-боксери. По обичају у Бијељину су се вратили са прегршт освојених медаља. Од десет такмичара деветорица су освојила медаље и то шест златних, једну сребрну и двије бронзане. Санел Бегановић, Стефан Вујановић, Дамјан Станишић и Никола Кокановић су освојили златне медаље у дисциплини К1, док су Адмир Бегановић и Омар Хамзић освојили још два злата у дисциплини лоу кик. Јован Бодирогић је освојио сребрну медаљу (лоу кик), док су Емир Тихић (К1) и Никола Бодирогић (лоу кик) освојили бронзане медаље. На корак до медаље заустављен је млади Марко Грбић.



Хвале вриједна пажња

Док смо били на Свјетском првенству у Италији 2021. године, тада је Рамић освојио бронзану медаљу, контактирао нас је градоначелник Љубиша Петровић, зажелио срећу и понудио конкретну помоћ. Био сам пријатно изненађен јер, у ситуацији у којој је Кик-бокс клуб „Пантер“ годинама уназад био невидљив за челне људе нашег града, лијепа ријеч дође као лијек. Као човјек и спортиста, сматрам да је поштовање много важније од сваког новца“, истакао је Јовановић за „Семберске“ изразивши при томе захвалност Градској управи и градоначелнику Бијељине на материјалној подршци за функционисање клуба и одлазак на такмичења. Захвалност је упућена и бројним физичким и правним лицима са подручја Семберије али и једном пријатељу из администрације Града Сребреника и још неколико тамошњих пријатеља.


Семберске новине - Семберија инфо