МЕЂУНАРОДНИ ВЕЛЕМАЈСТОРСКИ ТУРНИР ПОВОДОМ ДАНА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ „9. ЈАНУАР“ :: Semberija INFO ::

 

МЕЂУНАРОДНИ ВЕЛЕМАЈСТОРСКИ ТУРНИР ПОВОДОМ ДАНА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ „9. ЈАНУАР“


ОРГАНИЗАТОР ШК „СВЕТОЗАР ГЛИГОРИЋ“ БИЈЕЉИНА
 
У сарадњи са Центром за културу „Семберија“ одигран је 5. велемајсторски турнир од 14. до 20. јануара на ком су учествовали прослављени шахисти из Русије, Кине, Србије, БиХ и Црне Горе међу којима се налазе свјетска нада из Кине 12-годишња Лу Миаоyи и 13-годишњи интермајстор Савва Ветокхин из Русије.


 
Владо Стојановић медјународни шаховски судија већ 19 година, судио 9 првенстава Европе и 1 свијета,  тренер најбоље дјеце у РС и БиХ, рекао је да је на турниру учествовало 10 врхунских шахиста. Од тога 6 велемајстора (Богосављевић, Стојановић, Савић, Миљковић, Драшко, Лајтхман),  3 интермајстора (Радловачки, Ветокхин, Миаоyи) и 1 фидемајстор (Росић).
 
Играло се 9 кола, 5 дана по једно коло и 2 дана по 2 кола по свјетским стандардима, а темпо игре био је 90мин+30сец. Ово је највећи шаховски догађај који се десио у Бијељини и шире за шах и уопште за спорт града Бијељине.


 
По ријечима директора међународног турнира и предсједника клуба, Саше Станкића, на турниру је учествовао и наш осмоструки олимпијски репрезентативац, освајач 11 титула на првенству Европе, четвороструки сениорски шампион РС и свјетски ФИДЕ тренер, велемајстор Далибор Стојановић, шестоструки шампион РС, велемајстор Миодраг Савић и тренер црногорске репрезентације, велемајстор Милан Драшко.
 
Након седмодневне борбе, побједник је 13-годишњи Рус, Савва Ветокхин са 7 и по поена из 9 партија. Друго мјесто заузео је велемајстор Далибор Стојановић са 6 поена, а треће мјесто велемајстор Бобан Богосављевић са 5 и по поена.


 
Захваљујемо граду Бијељина и Центру за културу „Семберија“  који су нам обезбедили да се овај турнир одржи у прелијепој сали на којој би завидјели и свјетски турнири.