НАЈАВА: финална трка СДЦ шампионата :: Semberija INFO ::

 

НАЈАВА: финална трка СДЦ шампионата


Оптима мотор спорт клуб и Ауто Тјунинг клуб организатори су треће, финалне трке СДЦ шампионата која ће се возити првог викенда у октобру, 1. и 2. октобра, на паркингу Агро Тржног центра у Бијељини.

Први дан шампионата у дрифту, атрактивним ауто-тркама, у којима се возила крећу бочно по асфалту, резервисан је за возаче из Србије, док ће други дан “Day of Champions” бити садржајнији и тог дана ће се водити права борба. Очекује се долазак десетак дрифтера из региона. Програм оба дана почиње у 10 часова, а финалне трке заказане су за 16 часова. Цена улазнице износи 10 км.



У Србији су се “дрифт” трке појавиле средином 2000-их, а данас се  годишње одржи 3 до 4 дрифт такмичења. Ова  млада ауто дисциплина држи висок ниво квалитета, а како постоји заинтересованост медија и публике, “дрифт” у региону последњих година иде напред. 

Ово је први пут да се дрифт вози у Републици Српској.

У “дрифту” аутомобили прелазе идеалну путању у контролисаном проклизавању при великим брзинама. Кључна карактеристика “дрифт” трке је да трка није везана за време, већ за техничке перформансе, путању, брзину, углове, близину и приласка “клипинг поинтима”. Оцене судија су пресудне.

Дрифтинг такмичења се састоје из две фазе. У почетку, се возе појединачне вожње, односно квалификације, када дрифтери добијају оцену за вожњу по задатој стази. Према броју такмичара након квалификација, формира се старт другог дела такмичења – ТОП 8 или ТОП 16 ( понекад када има пуно пријављених возача и ТОП 32). То су трке у паровима ,“twin drift”, у којима сваки возач прво вози као лидер, а на другој трци је у улози возача пратиоца. Циљ лидера је да прође кроз трку компетентно и спектакуларно, а пратилац мора синхроно да понови односно копира покрете возила лидера и да остане близу њега, али да се не дозволи судар или одвајање од аутомобила водећег такмичара. У паровима, резултат одређују судије и возач који је освојио “twin duel” пролази кроз систем елиминације даље.

Ова спектакуларна дисциплина настала је у Јапану 1950. године и прерасла је из забрањених уличних трка у стручна такмичења, која се одржавају са припремљеним аутомобилима. Данас је то веома популарна ауто дисциплина и развија се у многим земљама света, а експанзију доживљава последњих година на Балкану.