Велико финале НБА лиге: Јокићев Денвер против "врелих" руку и зоне Мајами хита :: Semberija INFO ::

 

Велико финале НБА лиге: Јокићев Денвер против "врелих" руку и зоне Мајами хита


Денвер нагетси и Мајами хит у ноћи између четвртка и петка у 2.30 играју први меч великог финала НБА лиге.

Мајами у финале улази са јако мало одмора након исцрпљујуће серије од седам мечева против Бостон селтикса, док су Нагетси имали више него довољно времена паузе након што су 4:0 "почистили" Лејкерсе.

Предвођени Николом Јокићем, Денвер нагетси су стигли до првог великог финала у историји клуба који се из такозване ривалске АБА лиге 1976. године придружио НБА лиги.

Са друге стране Мајамију је ово друго финале у посљедње четири године, јер су 2020. године у борби за шампионски прстен поражени од Лос Анђелес лејкерса 4:2 у серији.

Иако су у плеј-оф ушли са осме позиције кошаркаши Хита редом су побјеђивали боље пласиране тимове од себе, прво Милвоки са најбољим скором, потом петопласирани Њујорк, да би на крају елиминисали и Бостон који је имао други најбољи скор у регуларном дијелу такмичења.

Мајами кобан по фаворите

Мајами је до финала Источне конференције стигао захваљујући агресивној одбрани и високим процентима шута за три поена на шта њихови ривали нису успјели да пронађу одговор.

Зонском одбраном и пресинзима "склонили" су Јаниса и Мидлтона ван коша, а са друге стране дозволили им да шутирају за три поена што они нису искоришћавали.

Брук Лопез, центар Милвокија такође је био "изгуран" ван коша што га је приморало да шутира више са линије за три поена него из рекета иако је Лопез добар шутер који је успијевао да погоди, његова игра испод коша изостајала је у пресудним моментима.

Прва звијезда Милвокија, Јанис Адетокумбо играо је свега три меча због повреде коју је претрпио у првој четвртини уводне утакмице.

Са одсуством Јаниса, Мајами је имао још лакши посао, преноси РТС.

На сличан начин савладали су и Њујорк никсе, који нису успјели да на најадекватнији начин искористе Џулијуса Рендла и Ер-Џеј Берета који су доминантни кошаркаши у продору и испод обруча, али су због добро постављене одбране дуж читаве серије понекад изгледали бескорисно.

Рендл није успијевао да са брзим извлачењем на линију пенала разбије зону Мајамија.

Напокон у финалу конференције против Бостон селтикса кошаркаши из Флориде водили су 3:0 и имали прилику да "пометлају" "келте" и пошаљу их на одмор прије времена.

Међутим , другопласирана екипа из регуларног дијела сезоне успјела је ипак да се врати и надокнади три меча заостатка да би у мајсторици убједљио изгубила у мечу у ком се у првом нападу повриједио Џејсон Тејтум.

Денвер фуриозно пролетио кроз плеј-оф

Нагетси су уписали 12 побједа и тек три пораза у досадашњем плеј-офу. У првој серији против Минесоте која је ушла кроз плеј-ин Нагетси су изгубили само један меч и то четврти, након одиграног продужетка у ком је цјелокупна петорка била двоцифрена.

Екипа Николе Јокића није имала већих потешкоћа против знатно мање квалитетне екипе Тимбервулвса која је због два класична центра у првој петорци имала проблема да ухвати прави ритам.

Финикс санси су пружили мало већи отпор, али су нагетси и у овој серији били доминантани. Екипа из Аризоне успјела је да пред својим навијачима изједначи на 2:2, али су потом Нагетси стигли до резултата 4:2 и обезбједили себи финале западне конференције.

У финалу Западне конференције кошаркаши Мајка Мелоуна су експресно, са 4:0 "почистили" Лос Анђелес лејкерсе.

Нагетси су кроз плеј-оф показали квалитет да своју игру прилагоде екипи која им је ривал. Тако су против Финикса играли зонску одбрану и фластер на Букеру и Дуренту, против Лејкерса су у одбрани играли константан фластер Грина и Гордона на Леброну Џејмсу и пресинг на шуту за три поена.

"Вреле " руке кошаркаша Мајамија

Као и у досадашњем периоду Мајами ће се против Денвера највише ослањати на зонску одбрану и шут за три поена који их је одлично служио дуж читавог плеј-офа.

У Хиту су Батлера у сенку гурнули шутери за три поена, Кејлеб Мартин, Макс Штрус, Гејб Винсент и Данкан Робинсон који су били више него расположени у све три серије.

Против Милвокија шутирали су високих 46,3 одсто, против Никса су били најлошији шутирајући 29,9 одсто, да би против Бостона поново пронашли ритам и погодили 43 одсто упућених шутева.

Денвер има тежак задатак да заустави екипу у којој сви кошаркаши могу да погоде за три што је додатан изазов јер Нагетси у плеј-офу до сада нису имали овакву екипу за противника. Уз то, Мајами има добре дефанзивце на позицијама на којима је Денвер најјачи.

Бем Адебајо је интелигентан центар изразитих физичких карактеристика, Џими Батлер је међу најагресивнијим један на један дефанзивцима и може да покрива позиције од један до четири, док је Кајл Лаури "намазан" дефанзивац и умије да користи "прљаве"потезе.

Јокић позива нападе екипе, а има ко и да га слуша

Јокић је мотор Денвера у нападу који статус лидера оправдава на најбољи начин, преузимајући одговорност и позивајући акције Нагетса. Свјестан своје снаге, зна кад треба да убаци преко 30-40 поена, а када да преда лопту момцима у поентерској серији.

Међутим потенцијални проблем тима из Колорада је податак да екипа нема адекватну замјену за Николу Јокића на центарској позицији, али она такорећи није ни потребна, јер Јокић игра скоро 40 минута у просјеку.

У периоду кад је центар Србије на клупи, Нагетси прелазе у ниску петорку у којој улогу центра преузимају Ерон Гордон и ветеран Џеф Грин.

Џамал Мари је коначно схватио своје мјесто и своју улогу, напокон је константан и у игрању у плеј-офу и у пружању квалитетних партија, те преузима одговорност на себе када Јокић није на препознатљивом нивоу.

Канадски репрезентативац је у трећем мечу серије против Лејкерса у првом полувремену када Јокић није уобичајено доприсио нападу убацио 30 поена са шутем 13 од 20 из игре.

Денвер у нападу може да се ослони и на игру"треће опције у нападу", односно кошаркаше чије добре партије долазе као бонус, а то су у овом случају мајкл Портер, Ерон Гордон и Кентејвјус Колдвел-Поуп који играју најефикасније сезоне у каријери.

Колдвел -Поуп има најефикаснију сезону шута за три поена иза себе, јер је иза линије 7.25 шутирао 42,3. Мајкл Портер има идентичне проценте са исте позиције, док Ерон Гордон најефикасније шутира у досадашњем току каријере.
Први мрч великог финала почиње од 2.30 минута послије поноћи.
 
(Независне)