Подршка промоцији 3x3 у Српској :: Semberija INFO ::

 

Подршка промоцији 3x3 у Српској


Сезона Никшићко пиво 3x3 лиге Републике Српске која се ове године игра у чак 25 градова/општина почиње 28. маја, када се игра турнир у Угљевику, док је финални заказан за 6. август у Градишци.

Побједник финалног турнира, на коме ће наступати најбоље екипе из Српске осваја слот за “Понт ду Гард Цхалленгер 2023” који се игра 1. и. 2. септембра у Верс-Понт-ду-Гарду, а све захваљујући подршци Кошаркашког савеза Републике Српске, Кабинету предсједника Републике Српске, као и министарству породице, омладине и спорта.



Александар Ђурђевић предсједник Кошаркашког савеза истакао је да су дали техничку, административну, али и сваку другу подршку како би промовисали 3x3 у Српској.

„Једноставно процијенили смо да је то нешто што носи модерно вријеме, а 3x3 је и олимпијски спорт и зато смо дали подршку овој организацији. Кроз то видимо прилику да наше екипе и наши момци такмиче се на међународној сцени што је за нас велика част. Никад се не зна, можда неко из Републике Српске буде представљао БиХ на Олимпијским играма“, рекао је Ђурђевић.

Он је додао да је ова лига најмасовнија у БиХ, а сигурно и најбоље организована.

„Највећа заслуга зато иде момцима из 3x3 Савеза који су то довели на један озбиљан ниво, а ми смо ту да им подршку пружимо. Битно нам је да се сви турнири играју по истим ФИБА правилима, имамо усвојене пропозиције такмичења које смо заједно усагласили“, истакао је предсједник Кошаркашког савеза.

Љубиша Шикарац, предсједник 3x3 Република Српска изразио је захвалност Кошаркашком савезу на подршци свих ових година.

„Захваљујући људима из Кошаркашког савеза из године у годину ово такмичење подижемо на виши ниво. Свакако да су уз нас су и институције Српске, кабинет предсједника, ресорно министарство, наши спонозори Никшићко пиво, Wwин кладионица и Јувента. Велику помоћ даје и свих 25 локалних заједница које су помогле турнир у свом граду“, навео је Шикарац, те додао да су турнири лиге ове сезоне од стране Међународне кошаркашке федерације 3x3 (ФИБА3X3) добила виши ниво када је у питању бодовање приликом учествовања на истим.



Након Угљевика, слиједи пет турнира у јуну Вишерад, Петрово, Бањалука, Братунац, Трн (Лакташи), те Добој. И ове године очекује нас паклени јули, када је на распореду 14 турнира. Први јулиски турнир је у Модричи, затим у Козарској Дубици, Теслићу, Дервенти, у краван се вратило Невесиње, а након тога слиједе Лакташи, те Гацко и Фоча који су од ове године дио лиге. Слиједе Нови Град, Прњавор, Лопаре, Шамац, Брод и јулски распоред завршава у Источном Дрвару.

У августу се поред финалног турнира, играју турнири у Приједору, Шипову и Бијељини.

И ове сезоне сви 3x3 турнири имаће лајв пренос на званичном ју-тјуб каналу, те спикера и студио гдјр техничке могућности дозволе.

Два Лите Qуест-а у Српској

Пале ће ове године по седми пут бити домаћин Лите Qуест турнира који ће се играти 24. и 25. јуна, а побједник осваја слот за челенџер у француски Бордо, док побједник турнира у Прњавору који се игра 22. и 23. јула узима слот за пољски Лублин.