Jокић за антологију, трипл-дабл у побједи Денвера над Лејкерсима :: Semberija INFO ::

 

Jокић за антологију, трипл-дабл у побједи Денвера над Лејкерсима


Фото - Танјуг / АП
Кошаркаши Денвер Нагетса побиједили су Лос Анђелес Лејкерсе 132:126 у првом мечу финала Запада. Никола Јокић је остварио трипл-дабл од 34 поена, 21 скока и 14 асистенција са шутем 12/17 из игре.

Чинило се да ће Лејкерси проћи као Санси, али је у финишу дошло до велике драме.

Денвер је кренуо онако како најбоље зна. Јака одбрана и много трчања у контранападе. Основа свега био је Никола Јокић, јер су се његовим скоковима покретали контранапади. Чак је и он преносио лопту у пуном трку и дијелио их. Лопта му се просто лијепила за руке, користио је своје габарите да заузме позицију у рекету и наметне контролу под својим и обручем Лејкерса. Што се тиче постављеног напада, покретане су акције са Николиним уручењима за шутере.

Лопта је кружила у нападу, налазили су се добри шутеви и треба да се истакну играчи улоге Денвера, који су надиграли ривале истом статуса у редовима Лејкерса.

Ентони Дејвис је имао проблема, пошто је морао да сустиже играче Денвера који продиру ка кошу, а Јокић једва чека иза његових леђа на офанзивном скоку.

Јокић је у првој четвтини оборио лични рекорд каријере са 12 скокова. Послије осам поена у првој дионици се додатно разиграо у другој, погодио и једну тројку, завршивши са запањујућих 19 поена, 16 скокова и шест асистенција, шутирајући 7/10 из игре. Претходни пут је 15+ поена, 15+ скокова и 5+ асистенција послије двије четвртине у плеј-офу или регуларној сезони имао Кевин Гарнет 1999. године.

Најљепши његов потез је сјајна финта, окрет на другу страну и закуцавање у директном дуелу за Дејвисом.

Џамал Мари је бирао шутеве, а као "икс-фактор" је искочио Брус Браун са 14 поена у првом полувремену. Нагетси су водили 72:54 после првих 24 минута.

Шест трипл-дабл Николе Јокића дошао је у шестом минуту треће дионице послије асистенције Кентејвијусу Колдвел-Попу. Денверова максимална предност у трећј деоници достигла је 21 поен разлике. Дејвис је успио да смањи на минус 11, да би му Јокић узвратио тројком у лице у посљедњој секунди четвртине.

Лејкерси су смањили почетком четврте дионице на једноцифрени заостатак108:100 тројком Остина Ривса. Послије тајм-аут су се Нагетси регруписали и адекватно узвратили. Шест нанизаних слободних бацања опет су спустили Лејкерсе на минус шест на четири минута до краја меча. На све то тројка Ривса. Постало је опасно по Денвер. На 27 секунди до краја Јокић извлачи фаул Дејвиса и сигурно са два пенала диже на 131:126. Никола и Џамал Мари краду лопту Леброну Џејмсу у рекету, коме је Ривс уручио "врућ кромпир". Лејкерси фаулирају "Џокера" на 11 секунди, а он погађа једно од два бацања.

Јокић је завршио са запањујућим остварењем од 34 поена, 21 скока и 14 асистенција са шутем 12/17 из игре (9/14 за два, 3/3 за три,7/8 са пенала). Први трипл-дабл неког играча унутрашње линије са 70 одсто шута из игре још од Чарлса Барклија 1993. године.

Пратили су га Џамал Мари са 31 поеном, Кентејвијус Колдвел-Поп са 21 поеном, Брус Браун је убацио 16, а Мајкл Портер Џуниор 15 поена, преноси РТС.

Ентони Дејвис је одиграо фантастично са 40 поена и 10 скокова. Леброн Џејмс је уписао 26 поена,12 скокова и девет асистенција. Остин Ривс је по обичају погађао битне шутеве, завршивши са 23 поена и осам асистенција.

Наредни дуел игра се у ноћи између четврта и петка.


Глас Српске