Француска и Шпанија вечерас у борби за европски трон :: Semberija INFO ::

 

Француска и Шпанија вечерас у борби за европски трон


Фото - ФИБА
Послије 74 одигране утакмице на Евробаскету дошло се до оне најважније - Шпанија и Француска бориће се у Берлину за титулу шампиона Старог континента.

Прије шампионата, ове двије екипе нису сврставане међу највеће фаворите за освајање трофеја, али су својим партијама, често уз одређену дозу среће, дошле до завршног меча, у којем, како се то често каже, нема фаворита.

Обје екипе недавно су преживеле смјену генерација, али су задржале квалитет и још једном ће се борити за највиши пласман на неком великом такмичењу, као што је то најчешће био случај од 2009. године.

Управо прије 13 година два савеза су своју будућност дале у руке тренерима Серђу Скариолу и Венсану Колеу и нису погријешиле.

Скариоло и Коле - синоними за медаље
 
Чак 13 медаља у посљедњих 13 година, не рачунајући двије са овогодишњег Евробаскета, освојили су селектори Француске и Шпаније и није претјерано рећи да су препородили националне кошаркашке селекције двије земље.

Истина, њихови успјеси поклопили су се са ступањем на велику сцену сјајних генерација предвођених браћом Гасол и Навром са једне, али и Паркером и Дијаом са друге стране.

Скариоло је имао нешто више успјеха од свог колеге Колеа - Италијан је три пута био шампион Европе и једном првак свијета, док је Француз освојио само једно злато, европско 2013. године.

Поменутих играча више нема у саставима двије селекције, али оне су ипак дошле до финала Евробаскета, а тај пут није био нимало лак.

Трновит пут до финала мора бити награђен

Шпанија јесте освојила прво мјесто у Групи А, али је помало изненађујуће изгубила од селекције Белгије.

У осмини финала гледали смо европски класик, а Шпанија је, уз доста среће, послије продужетка савладала Литванију.

Противник у четвртфиналу, макар на папиру, био је доста лакши, али су Шпанци и ту морали да "чупају кестење из ватре" и на крају остваре побједу после повратка из минуса од 15 поена.

У полуфиналу је "фурију" чекао дуел са домаћином Њемачком, а Скариолови момци још једном су се вратили из минуса и одличном одбраном у финишу меча утишали "Мерцедес Бенц арену" у Берлину.

Француска је била у најквалитетнијој Групи Б, гдје је доживјела два пораза - од Словеније и Њемачке, па је у завршницу турнира ушла са трећег мјеста.

У осмини финала Турска је испустила побједу, Осман је промашио два кључна слободна бацања, да би "триколори" славили послије продужетка.

Слична ситуација виђена је и у четвртфиналу против Италије. Овога пута Фонтекио је са линије за слободна бацања могао да пошаље Французе кући, али је и он био два пута непрецизан, а Колеова екипа поново је до тријумфа стигла послије додатних пет минута.

У полуфиналу су Французи одиграли најбољи меч и просто декласирали Пољску, највеће изненађење Евробаскета.

Центри прве звијезде, одбрана кључ успјеха

Главне звијезде два тима су центри - Руди Гобер и Вили Ернангомез. Два НБА кошаркаша играју одличан турнир и дају велики допринос игри својих тимова, на оба краја терена.

Оба селектора успјела су да сачувају и нешто искуства, па Шпанију са капитенском траком предводи Руди Фернандез, док на другој страни нападом Француске диригују Тома Ертел и капитен Еван Фурније.

Стара је крилатица да напад добија утакмице, а одбрана трофеје, па ће тако бити и овог пута. Читање игре противника и спречавање лаких кошева биће кључ за освајање титуле, а оба селектора имају своје "специјалце" - Алберта Дијаза на једној и Терија Тарпеја на другој страни.

Србија је разочарала на шампионату, није дошла до борбе за медаље, а једина добра ствар таквог исхода је што велико финале може да се посматра без претјераних емоција, да се ужива у кошарци коју приказују двије најбоље, тако испаде, екипе на турниру.

Новицки: Француска је фаворит против Шпаније у финалу ЕП

Бивши њемачки кошаркашки репрезентативац Дирк Новицки изјавио је да је Француска фаворит против Шпаније у вечерашњем финалу.

„Два тима су заслужено у финалу и то два тима која заиста немају ниједну суперзвијезду. То су сјајни тимови, који имају и добре клупе. Финале може да буде изненађујуће, као што је прошао цијели овај турнир. Велике звијезде су рано елиминисане са ЕП. Када бих морао да бирам онда бих се опредијелио за Француску. Обје репрезентације имају добре бекове, добре шутере, имају добре кошаркаше који могу да доминирају на овом мечу“, рекао је Новицки.

Француска је у побиједила Пољску у полуфиналу са 95:54. На овом мечу је свих 12 француских кошаркаша изашло на терен, а сви су постигли по најмање три поена. Шпанија је послије велике борбе побиједила 96:91.

„Француска мора да игра као у полуфиналу - да буду добри у одбрани. Мислим да је Руди Гобер фантастичан у дефанзиви. У нападу, имају много опција - Томас Ертел игра добро када уђе са клупе. Еван Фурније је добар шутер и плејмејкер“, додао је Новицки.

Бивши њемачки кошаркаш каже да је Лоренцо Браун лидер у шпанском тиму.

„Шпанци су у Брауну добили доброг бека. Изненадило ме је како је добро одиграо овај турнир. Преузео је на себе одговорност против Литваније. Он је стварно добар кошаркаш. Понављам оба тима имају много добрих кошаркаша, а мислим да ће бити сјајно финале“, рекао је Новицки.

Прије борбе за трофеј, Њемачка и Пољска ће играти "мало финале", утакмицу за треће мјесто.

Зураповић, Крејич и Козловскис суде финале
 
Словенац Борис Крејич, Летонац Мартинс Козловскис и Адемир Зураповић из Босне и Херцеговине судиће финални меч Европског првенства за кошаркаше између Шпаније и Француске.


Глас Српске