ККК „БИЈЕЉИНА“ ЛИДЕР БАЛКАНСКЕ ЛИГЕ У КОШАРЦИ У КОЛИЦИМА :: Semberija INFO ::

 

ККК „БИЈЕЉИНА“ ЛИДЕР БАЛКАНСКЕ ЛИГЕ У КОШАРЦИ У КОЛИЦИМА


Протеклог викендау Подгорици јеодигран други турнирБалканске лиге у кошарци у колицима (Balkan Wheelchair Basketball League - BWBL).Након што је 24. октобра у Бијељини организован први турнир, на другом турниру BWBL у сезони 2021/2022. су одиграна друга два кола.

Лигу чине екипе из четири државе: Босне и Херцеговине (ККК „Бијељина“ Бијељина), Бугарске (БКХУ „Левски“ Софија), Црне Горе (КК ОСИ „Парамонт“ Подгорица) и Србије (ККК „Наис“ Ниш). BWBL се игра по трокружном Борговом моделу, где се сваки тим састаје са другим по три пута. Игра се девет кола, а онај ко има највише бодова је шампион BWBL. Планирано је одигравање четири турнира.

Након двије убједљиве побједе на првом турниру у Бијељини, екипа КК ОСИ „Парамонт“ Подгорица је претрпјела два пораза, од ККК „Бијељина“ Бијељина (34:68) и ККК „Наис“ Ниш (51:55). Подгоричани су наступили без два најбоља играча са првог турнира, Нермина Хујића и Дина Диздарића, али борбеност и жеља домаћих кошаркаша у колицима није изостала. Најбољи у редовима подгоричке екипе је био Никола Мишуровић (14 поена у првој и 21 поен у другој утакмици). У неизвјесној утакмици против Нишлија истакли су се и Нермин Панџић (16 поена) и Сенад Хусовић (12 поена).

Кошаркаши у колицима из Ниша са пуно самопоуздања очекују сљедећи турнир који ће бити организован у граду на Нишави сљедеће године у марту. Двије тијесне побједе, против БКХУ „Левски“ Софија (52:49) и КК ОСИ „Парамонт“ (55:51), екипа тренера Миљана Хаџовића треба највише да захвали Владу Швраки (36 поена у првој и 16 поена у другој утакмици). Ваља напоменути да је чак девет играча екипе из Ниша постигло поене на утакмици против подгоричке екипе.

Тихи фаворити из седишта BWBL, БКХУ „Левски“ Софија, још тражи прву побједу. Екипа из Бугарске је изгубила тијесан меч „на једну лопту“ са комшијама из Ниша, вођени репрезентативцем Персијаном Еленковим (19 поена). Бугарска екипа је изгубила другу утакмицу на турниру у Подгорици од расположених Бијељинаца (47:61), а убједљивији пораз нису претрпјели захваљујући расположеним Персијану Еленкову и Николају Ваклинову (по 14 поена).

Иако ослабљена неиграњем неколико кошаркаша, најмлађа екипа на турниру, ККК „Бијељина“,вођена сјајним стратегом Новом Трифуновићем дочекаће прољеће на челу табеле BWBL, са све четири побједе. Подгоричке двије убједљиве побједе над домаћином КК ОСИ „Парамонт“ (68:34) и БКХУ „Левски“ Софија  (61:47) екипа из Бијељине треба да захвали сјајним играма Едиса Имшировића (24 поена у првој и 12 поена у другој утакмици) и Страхиње Росуљаша (18 поена у првој и 17 поена у другој утакмици). Вриједи напоменути да је у другој утакмици против БКХУ „Левски“, млади Предраг Шаренац постигао 16 поена.

У марту2022. године игра се трећи турнирчији ће домаћин бити Ниш.