Вицо Зељковић поздравио увођење ВАР-а :: Semberija INFO ::

 

Вицо Зељковић поздравио увођење ВАР-а


Уз помоћ наших партнера, ВАР технологија на теренима М:тел Премијер лиге Босне и Херцеговине биће реализована у блиској будућности, најавио је Вицо Зељковић, предсједник Ногометног/Фудбалског савеза Босне и Херцеговине.

Он је нагласио опредијељеност челних људи бх. куће фудбала за додатни напредак и дизање квалитета фудбала у БиХ. У организацији Ногометног/Фудбалског савеза Босне и Херцеговине у Станишићима код Бијељине је одржан теоретски семинар о ВАР/АВАР технологији за судије М:тел Премијер лиге Босне и Херцеговине. Семинар је обухватио различите теме које су кључне за квалитетно кориштење ВАР система. Судије су се упознале са основним принципима и начелима ВАР-а, као и с ВАР протоколом, који обухвата четири категорије ситуација у којима се ВАР може користити.

Такође , у Семберији се говорило о улогама свих укључених страна, нарочито судија на терену, ВАР судија (Видео Ассистант Реферее), АВАР судија (Ассистант Видео Ассистант Реферее) и судија одговорних за праћење ВАР собе. Предсједник Н/ФС БиХ поздравио је увођење ВАР технологије у бх. фудбал , рекавши како је ово велики плус за фудбал Босне и Херцеговине.

„Још раније сам најавио да је увођење ВАР технологије у бх. фудбал један од кључних пројеката за Ногометни/Фудбалски савез БиХ у наредном периоду. Семинар у Бијељини је озваничио почетак својеврсне припреме за његову реализацију и дубоко вјерујемо да ћемо и овај пројекат врло брзо успјешно реализовати“, рекао је Вицо Зељковић.

Лиценцирани ФИФА предавач Игор Радојчић у Станишићима је одржао теоретски семинар о ВАР/АВАР технологији за судије М:тел Премијер лиге. Током семинара разговарано је о бројним темама и принципима за квалитетно и правилно кориштење ове технологије.

„Ово јасно показује наше опредјељење да фудбал у БиХ из године у годину подижемо на виши ниво, те да нашим судијама омогућимо континуирано и квалитетно усавршавање и да их припремимо за кориштење нечега што ће, ја дубоко вјерујем, уз помоћ наших партнера постати блиска будућност“, казао је Зељковић.

Управо је дијељење правде на теренима М:тел Премијер лиге Босне и Херцеговине изазвало много полемика протеклих година. Готово да нема утакмице која није била предмет коментара и полемика, односно незадовољства екипа које

су поражене. Проблем је то који прати Премијер лигу БиХ од прве сезоне, па су сви клубови заговорници увођења технологије на бх. терене. Ако буде реализовано увођење ВАР технологије на бх. терене , биће то други велики пројекат кољи ће се реализовати у мандату Вице Зељковића.

Актуелни предсједник је на преузимању дужности најавио хибридне травњаке на свим теренима М:тел Премијер лиге БиХ, а посао ће овог љета бити финализиран на свим стадионима. Пројекат су подржали УЕФА и ФИФА, као и локалне заједнице.

ВАР технологија такође ће имати подршку УЕФА и ФИФА.