БРАНО ВИЋАНОВИЋ (1934-1994): Привлачила га магија лопте :: Semberija INFO ::

 

БРАНО ВИЋАНОВИЋ (1934-1994): Привлачила га магија лопте


Брано Вићановић је врло значајна личност у стварању историје ,,Пролетера'', што као играч, што као спортски радник и волонтер.

Брано је фудбал почео играти као и сви вршњаци, као дијете крпењачама или другачијим лоптама на мерајама и стрњицима, док се чувала стока. Магија лопте га је неодољиво привлачила и што је био старији, више се интересовао за лопту и мало по мало постао незамјењив играч у свим поставама тадашњег клуба који је играо пријатељске утакмице са комшијским селима.

Као играч ,,Пролетера'' учесник је прве званичне утакмице, одигране 1954. године у Лиги брчанског Среза регија Бијељина и био предводник младе екипе, састављене од фудбалера из Дворова, чији је он, на крају, био и капитен. Био је цијењен и поштован од својих колега који су безпоговорно слушали његове савјете и сугестије. Упоредо са играњем фудбала, Брано се бринуо и о организацији клуба, инфраструктури, млађим категоријама и напредовању клуба. Радио је у Земљорадничкој задрузи „Браћа Ђурић“ у Дворовима.

Скупа са својим братом Милетом, уз асистирање тадашњег предсједника клуба Вељке Ракића Џепаре, најзаслужнији је за реновирање фудбалског терена у Дворовима 1976. године када је направљен прелијеп травнати терен са дренажом на којем су доскора завидјели и већи клубови. Он је преко својих и Милетових веза са предузећем „Слобода“ из Тузле, а у сарадњи са Мјесном заједницом и Земљорадничкиом задругом ,,Дворови’’ и уз логистичку помоћ предузећа „Воде Бијељина“ успио организовати изградњу терена на задовољство свих грађана Дворова. Наравно, у изградњи овог терена има и више или мање још заслужних појединаца.

Како у својој књизи „Тридесет година Купа Задругара“ пише новинар и публициста Иљо Доминиковић из Орашја, Брано је значајна личност у организацији и заживљавању култног Купа Задругара, који је постао и остао истинити феномен на овим просторима. Брано је био и учесник једног од финала Купа које је играо ФК ,,Пролетер“ из Дворова.

Брано Вићановић је због заслуга у стварању историје фудбала у Дворовима од 1979. године носилац СРЕБРНЕ ПЛАКЕТЕ ФК ,,ПРОЛЕТЕР“ ДВОРОВИ, забиљежио је из архива овог клуба Владан Симеуновић.