ФУДБАЛ ЈЕ МОЈ ЖИВОТ :: Semberija INFO ::

 

ФУДБАЛ ЈЕ МОЈ ЖИВОТ


Foto

На травњак ФК „Подриње“ из Јање први пут је крочио са својих шест година. Заједно са двојицом рођака постао је члан клуба у родном мјесту. И заволио фудбал.

У Фудбалском клубу „Подриње“ Мустафа Шукиловић је играо за пионирску селекцију клуба. Тренер Џевад Кене Спречак га је подучио основама фудбала и учврстио његово опредјељење да му фудбал постане главни циљ у животу. Водећи се тиме, увидио је да његова жеља и могућности превазилазе оквире Јање. Сљедећа станица је био ФК „Радник“ гдје је Шукиловић провео двије године у кадетима и једну у јуниорима. Под кровом бијељинског премијерлигаша, у рукама искусних професионалаца Мустафа Шукиловић је надограђивао своју снагу, вјештину и знање. У сезони 2020/21. на неколико премијерлигашких утакмица био је у саставу прве екипе ,,Радника’’, али није добио праву прилику да на травњаку покаже колико вриједи.

Права прилика се указала на љето 2021. године када прелази у ФК „Тузла Сити“. Првобитни план је био да наступа за јуниорску селекцију клуба из Тузле. Испоставило се да је млади Шукиловић постао стандардни члан сениорске поставе ,,Тузла Ситија’’ гдје је, и поред много искуснијих и боље плаћених фудбалера у стартној постави наступио у 15 од 19 премијерлигашких утакмица јесење полусезоне 2021/22., при чему је одиграо осам комплетних мечева, док је у седам замијењен прије краја утакмице. У елитном рангу бх. фудбала млади фудбалер је на терену провео 1.100 минута. Постао је стуб одбране ,,Ситија’’. На терену дјелује непримјетно, нема панике, нема крупних грешака, сигуран с лоптом у ногaма, одличан у скоку.

-Премијер лига БиХ је велики изазов. Пошто ја волим изазове није ми било тешко да се уклопим. Сан сваког младог фудбалера је да наступи за сениорски тим. У Тузли су тренинзи јаки, од свих фудбалера тражи се професионализам и максимална посвећеност екипи. А утакмице су још захтјевније. На руку ми је ишло ново правило које се од ове сезоне примјењује у Премијер лиги БиХ по којем свака екипа мора почети утакмицу са два играча млађа од 21. године што је јако добро за младе фудбалере. Захваљујући њему ја сам добио прилику и дао сам све од себе да је искористим. Као млад играч, у тиму ,,Тузла Ситија’’ имам велику подршку саиграча, посебно мог земљака, мог брата из Јање, Хусе Карјашевића и искусног Сулејмана Крпића, чији ми савјети много значе“, рекао је за „Семберија инфо“ Мустафа Шукиловић.

Поред Шукиловића и Карјашевића у ФК „Тузла Сити“ налази се још један човјек из Семберије, фудбалска легенда Хусреф Мусемић. Иако земљаци, Шукиловић каже да је њихов однос максимално професионалан. Чињеницу да га Мусемић тренира, млади фудбалер доживљава као привилегију да од ауторитета научи још више.

Добри наступи нису прошли испод радара селектора млађих селекција БиХ. Први позив, за У16 репрезентацију Шукиловић је добио 2018. године и од тада није пропустио ни једно репрезентативно окупљање. Тренутно наступа за У19 селекцију, предводећи екипу са траком капитена на рукаву. У марту 2022. их очекују три утакмице против вршњака из Француске, Шведске и Чешке у оквиру елитног круга квалификација за У19 ЕУРО 2022.

-Прво, велика је част између толико младих фудбалера заслужити позив у државни тим. А онда долази оно друго, треба оправдати то повјерење и понашати се, и на терену и ван терена онако како доликује једном успјешном младом спортисти“, закључује за ,,Семберија инфо’’ Шукиловић.

Велику заслугу за свој успјех млади фудбалер приписује породици, а посебно оцу Салиху. Отац је од првог тренинга био његова свеприсутна рука подршке, заштите и охрабрења. Када је добио прву плату у Тузли Мустафа Шукиловић ју је потрошио са својом породицом. Три лијепе године у ,,Раднику’’

-У ФК „Радник“ сам провео три лијепе године. Жао ми је што нисам добио већу минутажу на Градском стадиону. Као фудбалер имам велику потребу за доказивањем и сигурно не бих разочарао.

Желио бих да ,,Радник’’ превазиђе тренутну кризу и да се врати на старе стазе успјеха“, поручио је Шукиловић.

(Семберија инфо)