КАКВА КАЗНА ЧЕКА ЂОКОВИЋА У СРБИЈИ ЗБОГ КРШЕЊА МЈЕРА ИЗОЛАЦИЈЕ :: Semberija INFO ::

 

КАКВА КАЗНА ЧЕКА ЂОКОВИЋА У СРБИЈИ ЗБОГ КРШЕЊА МЈЕРА ИЗОЛАЦИЈЕ


Foto
Најбољи тенисер свијета Новак Ђоковић можда је успио да се кроз аустралијски суд пробије до тениских терена Аустралијан опена, али је питање шта га чека у Србији.

У медицинској документацији, коју је његов тим објавио током судске борбе у Аустралији, види се да је Ђоковић 16. децембра био позитиван на вирус корону.

Међутим, тог дана, као и у наредна два, неколико пута је виђен у јавности, иако би требало да буде у изолацији.
"То је кривично дело, по члану 248 Кривичног законика, а за које је предвиђена или новчана казна или казна до три године затвора", каже за ББЦ на српском Драгиша Ћалић из Комитета правника за људска права (Јуком).

Из Института за јавно здравље "Батут" до тренутка објављивања текста нису одговорили на питања ББЦ-ја на српском о томе када је Ђоковићу достављен позитиван тест на вирус корона.

У пракси, каже Ћалић, могуће је и да се постигне договор са тужилаштвом и Ђоковићу се одреди друштвено-користан рад.

"Судија би гледао колика је запрећена казна, које су отежавајуће и олакшавајуће околности и на основу тога би одредио санкцију", наводи Ћалић.

Ћалић каже да је питање да ли би, имајући у виду да је Ђоковић јавна личност, ишло ка строжој казни као примјер другима, јер, додаје Ћалић, сврха санкције је да опомене и остале извршиоце кривичних дјела да скрену са тог пута. 

Мушкарац из Димитровграда први је осуђен у у марту 2020. године због кршења мјера самоизолације и то на три и по године затвора, а двије особе у Пожаревцу убрзо осуђене на двије и по године.

"На почетку епидемије, док се и даље ништа није знало и док смо сви били уплашени, прве казне за кршење мера изолације су биле поприлично драстичне. Међутим, како је време пролазило казне су биле све блаже и блаже, а тренутно су углавном или условне или новчане око 100.000 (1.663 КМ) до 150.000 (2.500 КМ) динара", каже Ћалић.

Случај Ђоковићевих ПЦР тестова и његових кретања тих дана по Београду изазвао је велику пажњу у читавом свијету, нарочито послије конференције за медије Ђоковићеве породице, која је прекинута непосредно послије питања о кретању тенисера.

"Цео процес је јаван, сви објављени документи су легални", одговорио је кратко Ђорђе Ђоковић, Новаков брат.

Извор: Независне