ВЕЧЕРАС ОДЛУКА О ЂОКОВИЋЕВОМ БОРАВКУ У АУСТРАЛИЈИ :: Semberija INFO ::

 

ВЕЧЕРАС ОДЛУКА О ЂОКОВИЋЕВОМ БОРАВКУ У АУСТРАЛИЈИ


Foto: Pixabay
Док најбољи тенисер свијета Новак Ðоковић проводи већ четврти дан у имиграционом притвору у Мелбурну, аустралијске власти настоје данас да правно образложе своју одлуку и пониште скандалозан однос према српском тенисеру, наводи Ројтерс.
 
Ðоковићеви адвокати ће сутра прије подне по аустралијском времену, односно вечерас у поноћ по средњоевропском, имати на располагању два сата да образложе Новаков случај, као и надлежно одјељење владе Аустралије, које би требало да изнесе своју аргументацију до сутра у 15 часова, потврђено је из федералног суда.
 
Министар здравља Грег Хант је на данашњој конференцији за новинаре одбио да коментарише Новаково затварање, али је лаконски примијетио да су визе укинуте још неколицини учесника.
Не помињући директно Новака, министар финансија Сајмон Бирмингем, изјавио је на телевизији Канал 9 да "постоји јасна разлика између виза и услова за улазак" и нагласио да услови за улазак имају приоритет у односу на визу.

 Ðоковић оспорава одлуку да му се укине виза и у суботу је прекинуо ћутање предочивши да му је одобрено изузеће због прележаног ковида-19 у децембру прошле године.
 
Драма и скандал у Мелбурну потресли су свијет тениса и изазвали тенизије између Србије и Аустралије, али и постали полигон за екслацију сукоба између вакцинисаних и антиваксера широм свијета, преноси Ројтерс.
Чешка играчица Рената Ворацова, која је била заточена у истом притворском хотелу као и Ðоковић и којој је укинута виза због проблема са изузећем од вакцине, напустила је Аустралију, а претходно је ушла у земљу и играла на једном турниру.

Ðоковићева ситуација је скренула пажњу свјетске јавности и на скромно здање хотела у Мелбурну који је до "случаја Новак" био најпознатији по азилантима који су се жалили да им аустралијске имиграционе власти дају уцрвљану храну за јело.

Аустралијски суд одбио захтјев тужилаштва да одложи суђење
Аустралијски суд одбио је захтјев федералног тужилаштва да одложи суђење Новаку Ðоковићу и тужилаштву да још два додатна дана за припрему.

Судија Ентони Кели одбио је тај захтјев, па ће сутра од 10.00 по локалном, односно вечерас у поноћ по нашем времену, саслушати Новака Ðоковића и тим министарке унутрашњих послова Карен Ендрјуз, преносе аустралијски медији.

Ендрјуз је затражила да се суђење помјери за сриједу, али је судија Ентони Кели то одбио.
 
"Ако Тенис Аустралија одлучи да може да ради шта хоће како би организовала свој догађај, она ће то учинити. Оно што ја могу је да обезбиједим да сваки дио овог суда помогне странама у процесу да нађу најбоље могуће рјешење", рекао је Кели.

Извор: Танјуг