Прије 90 година одржан први Мундијал :: Semberija INFO ::

 

Прије 90 година одржан први Мундијал


Послије Олимпијских игара, најважнији спортски догађај је Мундијал, односно Свјетско првенство у фудбалу. Први пут у историји одржано је у Уругвају 1930. године, а прва утакмица првенства одиграна је баш на овај дан, 13. јула. 

Прво Свјетско првенство у фудбалу организовано је у Уругвају иако су многе европске земље биле против тога и тражиле су да се такмичење одигра на тлу Старог континента. На Свјетском првенству у Уругвају учествовало је само 13 земаља, јер већина европских земаља није жељела учествовати тврдећи да би путовање од 25 до 30 дана могло бити врло напорно и исцрпљујуће за играче. Тако су на крају, од европских репрезентација, само Француска, Белгија, Југославија и Румунија учествовале на премијерној фудбалској смотри на свијету.

Са америчког континента учествовали су селекције Уругваја, Аргентине, Сједињених Америчких Држава, Чилеа, Мексика, Бразила, Перуа, Парагваја и Боливије.

Прву утакмицу су одиграли Француска и Мексико у Монтевидеу 13. јула у којој је селекција Француске била боља остваривши побједу, резултатом 4:1. Тако је и први гол у историји одигравања свјетских првенстава постигао француски фудбалер Лусијен Лорен у 19. минуту утакмице.

Након одиграних утакмица у четири групе, у полуфинале првенства пласирале су се селекција Аргентине, Уругваја, САД-а и Југославије. У полуфиналној утакмици домаћин Уругвај савладао је репрезентацију Југославије са 6:1, док је Аргентина побиједила САД идентичним резултатом.

У полуфиналу Уругвај је био бољи од Југославије, а касније је побиједио и Аргентину у финалу. Оно што је остала дилема која траје и данас јесте коме је припало треће мјесто. Код нас тврде да је Југославија била трећа, јер је правило било да ће ту позицију заузети екипа чији противник из полуфинала побиједи у финалу. Пошто је Уругвај био бољи од Аргентине, закључак је јасан. Ова тврдња појачана је податком да је медаља за треће мјесто уручена шефу југословенске делегације Кости Хаџију и да је данас чувају његови потомци. 

Са друге стране, ФИФА је прије неколико година у публикацији званично објавила да су Сједињене Америчке Државе  завршиле треће због боље гол разлике за један гол, не узимајући у обзир поменуту медаљу.  

У финалу одиграном 18. јула у Монтевидеу репрезентација Уругваја је савладала Аргентину, резултатом 4:2, те тако постала првак свијета. 

Најбољи стријелац на првом свјетском првенству је био Аргентинац Гиљермо Стабиле са осам постигнутих голова. Репрезентативци Аргентине постигли су укупно 18 голова на првенству. 

На Свјетском првенству у Уругвају у 18 одиграних утакмица постигнуто је укупно 70 голова, односно 3,9 голова по утакмици.

Семберија инфо