КАРАТЕ КЛУБ УНСУ: СПОРТ НА РЕСПИРАТОРУ :: Semberija INFO ::

 

КАРАТЕ КЛУБ УНСУ: СПОРТ НА РЕСПИРАТОРУ


- Сходно одлукама и мјерама које је прописала Влада Републике Српске, те упута које су сви спортски клубови и удружења добили од стране Министарства за породицу омладину и спорт у Влади Републике Српске, како сви клубови тако и наш престанком рада поштује дате мјере и упуте.  Иза нас је већ нешто више од мјесец дана како смо престали са радом, а наши чланови колико је то могуће тренинге одрађују индивидуално у својим домовима. Свјесни ситуације и важности у поштовању донесених мјера, наши чланови одлучни су бити примјер одговорности и дисциплине у свему овоме што нас је задесило. Нажалост, истина је да престанком у раду трпимо велике последице које ћемо тек, када се све ово заврши моћи увидјети и мјерити, каже у осврту на новонасталу ситуацију Горан Ивковић, предсједник КК ИНСУ и потпредсједник Карате савеза Републике Српске.

 
- Спорт и клубови у Републици Српској су иначе били на маргинама, а након ове пандемије и цјелокупне ситуације сигурно ће бити још теже спроводити било какве активности, а још теже обезбиједити услове за остваривање врхунских међународних спортских резултата, додаје Ивковић у допису достављеном медијима.

- У модерној спортској историји овакав глобални прекид спортских активности није забиљежен. Одложени су многи спортски догађаји па и Олимпијске игре у Токију на којима је карате спорт по први пут требао да има своје присуство. Планиране активности, како свјетске тако и европске карате федерације па самим тиме и карате савеза БиХ су помјерене. Нови датуми одржавања одложених догађаја и уопште наставка рада зависиће искључиво од дужине трајања пандемије и ванредног стања.

Већ сада можемо рећи да ће карате спорт, а претпостављамо и цјелокупан спорт Републике Српске доживјети велике губитке и да ће након свега бити потребна помоћ државе и надлежних институција за опоравак и санацију штете коју ће сви клубови и савези претрпјети.  Оно што нас брине и што је чињеница, за сада још нисмо примијетили да неко од надлежних, а прије свега Министарство спорта, уопште планирају  и раде на плану мјера које ће помоћи опстанак спорта, спортских клубова и савеза, те на мјерама којима би ублажили последице ове немиле ситуације.

- Када је наш клуб у питању, можемо са сигурношћу рећи да ћемо без подршке локалне заједнице и републичких и државних надлежних институција имати велики проблем да нормално наставимо рад и активности.
Поред престанка рада, УО нашег клуба и Организациони Одбор трећег по реду Отвореног Првенства Града Бијељине "Трофеј Бијељине 2020" који је био планиран и припреман за почетак маја, донио је одлуку о одлагању истог до даљњег. У том дијелу клуб ће такође претрпјети знатну штету, јер смо уложили много у припрему поменутог догађаја. Одлука је да пратимо ситуацију и сходно истој, а по окончању ванредног стања, нови термин закажемо искључиво уколико буде услова и подршке за организацију поменутог догађаја.

- Искрено се надамо да ће се повести рачуна и о спорту и да ће се пронаћи начин да се по окончању ванредног стања клубовима помогне у опстанку и наставку рада.

Нашим члановима клуба и свим другим спортистима широм земље желимо да се што прије врате у своје сале и на спортске терене, а прије свега да својим примјером покажу дисциплину и одговорност у поштовању мјера у спречавању ширења пандемије. Такође, нашим суграђанима желимо здравље и стрпљење, да сви заједно поштујући мјере покажемо снагу и одлучност до коначне побједе овог невидљивог непријатеља.


Прес служба КК "УНСУ"