На Сибиру одржан екстремни маратон при температури од -50 степени :: Semberija INFO ::

 

На Сибиру одржан екстремни маратон при температури од -50 степени


Данас је у Јакутији на Сибиру одржан маратон на температури од -50 степени целзија.

Како преносе медији, ријеч је о четвртом екстремном маратону, а први такав је одржан 2019. године. Температура зрака на почетку трке била је -51, а на крају -50 степени целзија.

Трке су одржане у селу Ојмјакон у више старосних група на дистанцама од пет и десет километара те полумаратон од 21,1 километар и маратон од 42,195 километара. Регистрацију је извршило 108 учесника, од којих је седам одустало, а за десет учесника је након прегледа такмичење забрањено.


"Догађај привлачи пажњу великог броја људи из више земаља и рејона Русије. То повећава интересовање туриста за најхладније насељено мјесто на свијету. Такођер даје импулс научним истраживањима за изучавање утицаја хладноће на човјеков организам и развој технологије за примјену на ниској температури ваздуха", навели су из локалне управе.

Учешће у маратону било је дозвољено за 11 мушкараца и пет жена. Побједник екстремног маратона међу мушкарцима је Александар Моедо са резултатом од три сата, два минута и 20 секунди, а у женској конкуренцији побиједила је Изабела Борисова са резултатом од три сата, 35 минута и 24 секунде.
(Клиx)