Шаховска екипа ЈУ ОШ „Свети Сава“ Бијељина: Четврти пут заредом побједници градског такмичења у шаху :: Semberija INFO ::

 

Шаховска екипа ЈУ ОШ „Свети Сава“ Бијељина: Четврти пут заредом побједници градског такмичења у шаху


Градско такмичење основних школа у шаху које се реализује у оквиру редовних школских такмичења основних школа на територији града Бијељина одржано је 6. Фебруара 2023. године. На такмичењу су учествовале шаховске екипе из шест основних школа и то: ЈУ ОШ „Свети Сава“ Црњелово, ЈУ ОШ „Дворови“ Дворови,  ЈУ ОШ „Јован Дучић“ Бијељина, ЈУ ОШ „Стеван Немања“ Бијељина, ЈУ ОШ „Вук Караџић“ Бијељина и ЈУ ОШ „Свети Сава“ Бијељина, као школа домаћин.



- Играло се по Бергер систему, свако са сваким, укупно пет кола. Шаховска екипа наше освојила је прво мјесто на такмичењу четврти пут заредом откако је шах поново уведен као спорт на школска такмичења. Наши такмичари остварили су све побједе у мечевима са другим школама, уз само једну изгубљену шаховску партију, од 20 колико су укупно одиграли са такмичарима осталих школа. За шаховску екипу наше школе наступили су сљедећи ученици: Емануел Лазић (IX5) капитен екипе, Вук Солаковић (VIII4), Теона Дукић (VIII4) и Јаков Перић (VII4) као основни састав, те Фарук Ел Цхекх (IX4) и Матија Стаменковић (VII4) као резерве и Вељко Солаковић (III1). Основни састав наше екипе је уједно проглашен и за најбоље такмичаре (Емануел Лазић 5 од 5, Вук Солаковић 5 од  5, Теона Дукић 4 од 5 и Јаков Перић 5 од 5 у побједама) и добио посебне награде. Овим првим мјестом наша школа је стекла право наступа на регионалном такмичењу у оквиру Малих олимпијских игара Републике Српске. У наредном периоду започињемо у оквиру секције рад са новом групом ученика на почетном нивоу. У раду са талентованим ученицима имамо подршку и сарадњу шаховских клубова из нашег града“, истакао је наставник Игор Солаковић, водитељ шаховске секције.



Друго мјесто на овом такмичењу освојила је ЈУ ОШ „Вук Караџић“ Бијељина, а треће мјесто ЈУ ОШ „Дворови“ Дворови. Три првопласиране екипе добиле су пехар, диплому и медаље. Судија на овом такмичењу је био Лало Перић, лиценцирани судија Шаховског савеза Републике Српске. 

- У наредном периоду планирамо да још више подржимо рад шаховске секције наше школе и створимо потребне услове да се што већи број ученика укључи у рад секције и научи велику шаховску игру која у великој мјери унапријеђује функционисање дјечијег мозга и ствара важне предуслове за бављење природним и техничким наукама. Желимо да као школа будемо препознатљиви у том смислу, да будемо својеврсна шаховска база и расадник шаховских талената, те да развијамо и друге образовне програме који унапријеђују свеукупни развој наших ученика али и оних који одаберу заједно са својим родитељима да похађају нашу основну школу“, нагласио је директор ЈУ Основне школе „Свети Сава“, Владимир Вуловић.