СП Катар: Мароко за историју, избацио Португал и постао први афрички тим у полуфиналу :: Semberija INFO ::

 

СП Катар: Мароко за историју, избацио Португал и постао први афрички тим у полуфиналу


Fudbaleri Maroka ostvarili su istorijski uspjeh. Pobijedili su Portugal sa 1:0 u četvrtfinalu Mundijala u Kataru i na taj način postali prva selekcija iz Afrike koja je uspjela da se plasira u polufinale Svjetskog prvenstva.

Jedini gol na utakmici glavom je postigao El Nasiri u 42. minuti.

Samo tri minuta kasnije je Portugal mogao do izjednačenja. Efektno je gađao Bruno, a saveznik Maroka je bila prečka.

Nije to bilo sve. U posljednjim trenucima prvog pokuvremena je lako moglo da bude 2:0. Viđena je fenomenalna tranzicija Marokanaca, za udžbenike. Unahi je na levoj strani video Atiat Alaha koji se ubacivao. Vezista Anžea ga je proigrao i ostavio u dobroj prilici za šut, ali je ovaj to loše uradio.

Drugo poluvrijeme počelo je velikom šansom Maroka. Centrirao je Ziješ iz slobodnog udarca u 50. minutu, oštra lopta je preletjela dvojicu marokanskih štopera i Košta je nekako uspio da odbrani. Da su Sais ili El Jamik uspjeli da je zakače, Košti ne bi bilo spasa.

Samo minut kasnije na teren je ušao Kristijano Ronaldo i od tog momenta je počela prava opsada gola Maroka.

Ređale su se situacije pred Bonoom, ali Portugal do 75. minuta nije uspio da ga savlada. Ramoš je propustio izglednu šansu, potom je Bruno gađao sa 16 metara i bio neprecizan za nekoliko centimetara, u nekoliko navrata je bio opasno poslije prekida, ali bez rezutata.

U međuvremenu se povrijedio Sais, pa je Maroko ostao bez trojice standardnih defanzivaca, pošto Mazraui i Agerd nisu mogli ni da počnu meč.

Nastavio je Portugal da atakuje, selektor Santoš je u finišu igrao sa samo dvojicom defanzivaca i osmoricom ofanzivaca, pritiskao je sa svih strana, ali je hrabri Maroko izdržao. Feliks je bio najbliži golu u 83. minutu. Sjajno je šutirao, a Bono još bolje odbranio i vrhovima prstiju izvukao loptu ispod same prečke.

Tukao je i Ronaldo iz punog trka u 91. minutu, ali je ponovo nepremostiva prepreka bio blistavi golman Sevilje Bono.

Valid Kedira je u 93. minutu dobio drugi žuti karton, pa je Maroko utakmicu završio sa desetoricom na terenu. Abuklal je u 96. minutu imao jedan na jedan sa Koštom u kontri, ali je bio neozbiljan i pogodio je portugalskog čuvara mreže, prenose Sportske,net.

Maroko će se za finale boriti sa boljim i duela između Engleske i Francuske.

(Независне)