Отворен Први међународни велемајсторски шаховски турнир у Бијељини :: Semberija INFO ::

 

Отворен Први међународни велемајсторски шаховски турнир у Бијељини


У организацији Шаховског клуба “Деспот” и уз сарадњу са Народном библиотеком “Филип Вишњић” у Бијељини је вечерас отворен Први међународни велемајсторски шаховски турнир на којем учествују велемајстори из седам земаља, Индије, Турске, Хрватске, Србије, Црне Горе, Сјеверне Македоније и БиХ.

 Лало Перић, национални инструктор шаха и савезни шаховски судија, каже да  на овом турниру учествује десет врхунских шахиста.



 “Игра се девет кола, свакодневно по два кола. Темпо игре је деведесет минута, плус тридесет секунди бонификације. Ово је велики догађај за шах и за спорт, уопште, у граду Бијељина. Имамо учеснике и са других континената, међу њима и младог дванаестогодишњег велемајстора из Индије, познато свјетско шаховско име. Ово је турнир високог ранга. Шаховски клуб “Деспот”, који водим, има и школу шаха. Радимо са младима, узраста од пет до петнаест година. Овакви турнири пуно значе и за популаризацију шаха. Љубитељи шаха могу посјетити турнир од деветог до седамнаестог децембра. Свакодневно се играју два кола, у 9.30, пријеподне, и у 16.30 поподне. Бијељински малишани ће моћи да виде позната шаховска имена овдје у Бијељини”, истакао је Лало Перић.



Зоран Рунић, интернационални шаховски мајстор, троструки сениорски првак Републике Српске, олимпијски кандидат БиХ, ФИДЕ тренер, каже да су учесници овог турнира врхунска свјетска имена.

“Осим младог вундеркинда, дванестогодишњег Аарав Денгла из Индије, ФИДЕ мајстора са дванаест година, ту је и Бранко Дамљановић, вишеструки олимпијски шаховски репрезентативац бивше Југославије и вишеструки првак Србије, својевремено селектор.Ту је и Никола Седлар, такође, стандардни олимпијски репрезентативац Србије, тренер репрезентације, а ту је и Звонко Станојолски, велемајстор из Сјеверне Македоније, Емир Диздаревић, прослављени босанскохерцеговачки велемајстор, освајач сребрне олимпијске медаље, Мирољуб Лазић, такође, велемајстор, Милан Букић, доајен шаха у БиХ и бившој Југославији, четвороструки првак Југославије, велемајстор Борко  Лајтхајм, млади Лазар  Радусиновић, ФИДЕ мајстор из Србије, те Владо Јаковљевић, велемајстор из Бањалуке. Заиста један респектабилан састав за овај турнир”, рекао нам је Зоран Рунић.



Бранко Дамљановић, велемајстор, бивши репрезентативац  Југославије, Србије и Црне Горе, каже да већ 45 година игра шах.

“Посљедњи сам првак старе Југославије, из 1991. године. Пуно се тога промијенило и у шаху, због напретка технологије. Шах се великим дијелом преселио на интернет. Турнири се играју он лајн. Теорија шаховских отварања доступна је свакоме. Сви су данас јако добро припремљени и напорније је играти данас, него некада”, каже стари шаховски ас.



Крунослав Лешић из Хрватске, међународни шаховски судија, који суди на овом турниру, каже да је већ тридесет година у шаху.

“Иза мене је респектабилан број турнира на којима сам учествовао и које сам организовао. Уједно сам  међународни судија и међународни организатор ФИДЕ. Са својим искуством могу пуно помоћи да овакви турнири буду што успјешнији. Шах уживо је нешто што нуди људске емоције, а ово је прилика и за дружење. Шаховски турнири, као овај, представља велики спортски и културни догађај за Бијељину”, изјавио је међународни шаховски судија Крунослав Лешић.

(Семберија Инфо)