СТРОГИ ЗАКОНИ У КАТАРУ: ПОД ЛУПОМ ПОСЕБНО КОДЕКС ОБЛАЧЕЊА :: Semberija INFO ::

 

СТРОГИ ЗАКОНИ У КАТАРУ: ПОД ЛУПОМ ПОСЕБНО КОДЕКС ОБЛАЧЕЊА


Пред вратима смо Свјетског првенства које ће по много чему бити другачије у односу на све друге.
 
Навијачи и сви други посјетитељи који стигну у Катар биће под никад већим изазовом. Сваки погешан потез може их скупо коштати, па и одласка у затвор.
 
Строги закони могу бити прави шок за посјетитеље. Под посебним лупом биће кодекс облачења. Прије свих се то односи на жене. Иако темпретара може бити изузетно висока, навијачи морају бити прикладно обучени иначе ће бити суочени са казнама.
 
Према катарском закану, ствари које се у Европи сматрају безопасним, попут јавног исказивања наклоности или ношења откривајуће одјеће, могу бити разлог за хапшење. ФИФА је већ упозорила навијаче да рамена морају бити покривена у јавности, а Катар има свој скуп строгих правила за жене на јавним мјестима у земљи. Иако жене које нису Катарке не морају да носе вео и дуге хаљине, горњи дио мора покривати ​​рамена, а сукње, хаљине морају покривати ​​кољена.
 
Женама које путују у Катар такође је забрањено да носе било какву уску одећу или деколте. Од посјетитеља се очекује да покрију рамена и кољена када посјећују јавна мјеста попут музеја... Купаћи костими су дозвољени на хотелским плажама и базенима. Скидање мајица на стадиону такође није дозвољено, ово правило важи и за мушкарце. Такође, мајице без рукава и са увредљивим слоганима су неприхватљиви.
 
Навијачи који крше строги кодекс облачења могли би се суочити с неким обликом казне. Члан 57. катарског устава каже да се они који улазе у земљу морају придржавати националне традиције и обичаја. Обезбјеђење ће моћи да идентификује оне који пркосе кодексу облачења, јер на стадионима ће имати невјероватних 15.000 камера за праћење кретања навијача.
 
Главни технолошки директор Нијас Абулрахиман рекао је: “Имамо посебне камере високе резолуције за зумирање одређеног сједишта. “Снима се, тако да ће нам то помоћи у свакој истрази након догађаја”.
 
Навијачи који иду на Свјетско првенство такођер би могли бити осуђени на затворску казну ако покушају унијети свињетину,  производе који се могу "схватити као порнографија" (видеозаписи, секс играчке).
 
Енглези су упозорили све да требају бити свјесни да би их било какво увредљиво јавно понашање може довести у проблеме. Савјет Министарства вањских послова гласи:
 
“Псовке и непристојни гестови сматрају се непристојним радњама, а прекршиоци могу бити затворени или депортовани. Будите посебно пажљиви када имате посла с полицијом и другим званичницима”, упута је за навијаче.

(Независне)