БИЈЕЉИНАЦ НА ТУЗЛАНСКОЈ БИЦИКЛИЈАДИ :: Semberija INFO ::

 

БИЈЕЉИНАЦ НА ТУЗЛАНСКОЈ БИЦИКЛИЈАДИ


Foto
У Тузли је у недјељу, 21. августа одржана традиционална спортска манифестација „Тузланска бициклијада“. Било је ово 10. јубиларно издање највеће смотре бициклиста аматера која за циљ има популаризацију бицикла као алтернативног, еколошки прихватљивог превозног средства.

-Ми, из Бициклистичког клуба „Тузла“ поносни смо због чињенице да смо успјешно организовали десету бициклијаду. Прелијепо дружење, многобројни учесници и пријатељи који су дошли из свих крајева БиХ, употпунили су наш јубилеј. Надмашили смо број од 6.000 учесника и ово је најмасовнија и најуспјешније организована бициклијада. Поруку коју шаљемо из Тузле гласи: Возимо економично, живимо екологично и с тим у вези данас је зелена колона бициклиста прошла Тузлом и скренула пажњу на то како је битно да смо свјесни и савјесни, односно како свјесно и одговорно требамо бринути о нашем аерозагађењу, о мобилности, о будућим генерацијама“, изјавио је Мирсад Јусић, предсједник Бициклистичког клуба „Тузла“ и идејни творац бициклијаде.



Бициклијаду су отворили најмлађи учесници који су одвезли дионицу у дужини од два километра, а онда је стартала бициклијада за нешто старије бициклисте на дионици од 14 километара. Траса бициклијаде пролази кроз највећи дио централног градског подручја, у близини највећег броја знамености града. Рута је прилагођена за рекреативце и није презахтјевна обзиром да се вози по градским улицама.



Ове године организатори бициклијаде су припремили посебан простор на којем су заљубљеници у старе моделе бицикала могли изложити своје старе, рестаурисане љубимце. Овај музеј на отвореном имао је циљ упознавање млађих и подсјећање старијих бициклиста на некадашње двоточкаше који су се возили нашим улицама. Један од оних који је дио свога блага представио знатижељним посјетиоцима у Тузли био је и Драгиша Јовић, члан Бициклистичког клуба „БН цyцлинг теам“, некадашњи вишеструки шампион БиХ у бициклизму и члан репрезентације БиХ. Драгиша у родном Батковићу има прави мали музеј старих модела бицикала. Моделе који су неријетко у категорији старог гвожђа, Драгиша купује или добија на поклон а затим им у својој радионици поново враћа душу. Пет таквих примјерака мамило је пажњу посјетилаца Тузланске бициклијаде.



-Мој је живот нераскидиво везан за бициклизам и гдје год имам прилику да промовишем користи које људи могу имати због вожње бицикала, ту сам. У оквиру Тузланске бициклијаде представио сам само пет својих модела. Могао сам и више али је био проблем у превозу. Свеједно, ово је јако добра идеја, много је дјеце и младих долазило овдје и многи су по први пут видјели неке од ових модела бицикала“, рекао је Драгиша Јовић за „Семберија ИНФО“.

(Семберија инфо)