КОШАРКАШКИ КЛУБ „БУДУЋНОСТ“ БИЈЕЉИНА :: Semberija INFO ::

 

КОШАРКАШКИ КЛУБ „БУДУЋНОСТ“ БИЈЕЉИНА


Нова снага  у стручном штабу
 
 Кошаркашки клуб „Будућност“ је успјешно изградио имиџ клуба који велику пажњу посвећује раду са младим спортистима.

Тако да је долазак Сузане Миловановић на једну од тренерских позиција у клубу у спортској јавности  схваћено као нешто природно и подразумијевајуће. Сузана Миловановић је од малих ногу у спорту. Основну школу је похађала у Бијељини гдје је најприје тренирала одбојку. Престанком рада одбојкашког клуба почела је тренирати кошарку. Тај поход под кошаркашким обручима није требао да траје дуго, мислила је тада млада Сузана. Међутим, у трећем разреду средње школе добија прилику за доказивање у ЖКК „Партизан“ и користи је, па у Београду остаје наредних скоро шест година. Послије тога три године брани боје ЖКК „Војводина“, а по одласку из Новог Сада почиње њена европска каријера. Турска, Шпанија, Француска, Њемачка, Израел, Румунија и напослијетку Албанија гдје је завршила играчку и започела тренерску каријеру.

-Са непуних 15 година сам отишла од куће. Живјела сам и играла кошарку у иностранству и било је вријеме да се вратим кући. Дарио Чојић ме је посљедњих неколико година наговарао да дођем у овај клуб тако да, чим сам одлучила да се вратим кући није било дилема гдје ћу се наставити бавити кошарком. С обзиром да долазим у Бијељину, морала сам доћи у Будућност“, са осмјехом за ,,Семберија инфо'' објашњава Сузана.

 
Првог дана августа почели су и први тренинзи у новом клубу. Сузана ће водити женску екипу КК „Будућност“ кроз Прву лигу Републике Српске, асистираће Дариу Чојићу у вођењу КК „Фабрика“ кроз Другу лигу РС за мушкарце, а водиће и дјечаке годишта 2008. и 2009.

-Бити тренер млађим категоријама је велики изазов. Уз то, причињава ми задовољство радити са дјецом, нарочито са дјецом која тек почињу учити кошарку. Неописив је осјећај када, након шест мјесеци или годину тренирања видите огроман напредак некога ко на почетку није знао правилно држати лопту. Разлог више за моју опредијељеност ка тренирању младих спортиста лежи и у томе што у овом узрасту побједе нису главни циљ. Њихов главни циљ је да науче основне елементе кошаркашке игре, да науче оно што није везано искључиво за спорт, а то су поштовање, дисциплина, узајамно помагање, тимски рад... да науче да као појединци не могу бити испред екипе, него да своје личне посебности на најбољи начин уклопе у екипу. Оно што сам затекла у КК „Будућност“, а ту понајвише мислим на младе кошаркашице и кошаркаше, одушевило ме. У свом тренерском раду имам само два принципа који ће сви које подучавам морати испоштовати. Први принцип је да нема одустајања, а други је – борбеност. Све остало, грешке, пропусте, слабости могу се разумјети, али прави кошаркаши се боре до краја“, рекла је за „Семберија инфо“ Сузана Миловановић.

 
За успјешност процеса „производње“ комплетног кошаркаша веома је важно усаглашено дјеловање тренера и родитеља. Имајући на уму овај тренерски постулат Сузана на почетку сваке сезоне одржава састанак са родитељима дјеце коју тренира. Све у циљу изградње атмосфере повјерења а за добробит младих кошаркаша. Своје богато играчко искуство сада, као тренер несебично дијели младим спортистима.
 
Прошлу сезону, Сузана је са клупе водила неколико млађих селекција у мушкој и женској конкуренцији КК „Динамо“ из Тиране гдје су Динамови кадети и јуниори под њеном диригентском палицом освојили шампионске титуле Албаније.
 
 
Приоритет је женска екипа
 
-Један од дугорочних циљева клуба је омасовљавање женске кошарке. Наш женски тим тренутно игра Прву лигу РС и имамо план да за неколико година направимо екипу која ће се моћи такмичити у Премијер лиги БиХ. Свједоци смо да је Бијељина велики неискориштени потенцијал када говоримо о женској кошарци. Најважније нам је да покажемо упорност и постепеност у раду са нашим дјевојчицама и у том смислу не сумњам у успјех. Жеља нам је Премијер лига, али да је играмо са кошаркашицама из нашег краја, из наше школе. Тек под овим условима, вољела бих се видјети на клупи сениорског тима“, каже за ,,Семберсија инфо’’ Сузана Миловановић.
 
И. Гутић
Семберија инфо