Нова сезона у Првој лиги Српске почиње у суботу: Три жеље, један пехар :: Semberija INFO ::

 

Нова сезона у Првој лиги Српске почиње у суботу: Три жеље, један пехар


БАЊАЛУКА - Нова сезона у Првој лиги Републике Српске стартује у суботу утакмицама првог кола. Титулу брани екипа Крупе која је, иако је изборила пласман у Премијер лигу БиХ, одустала од наступа у вишем рангу.

У новом издању најјачег фудбалског такмичења у Српској након дужег времена наступаће 18 екипа. Поред Радника и Рудар Приједора који су испали из Премијер лиге, нови прволигаши су и екипе Лакташа, Фамоса и Слободе из Мркоњић Града, који су практично повратници.

Током предстојеће сезоне биће и неколико новитета. Клубовима ће бити дозвољено да у записнику имају 20 играча, а 16 ће бити обавезно за прволигашке мечеве. Поред тога, најмање два играча до 21 године морају да буду на терену током свих 90 минута. Трошкови службених лица подигнути су за 50 одсто и износиће 1.800 КМ, док ће котизација за Прву лигу коштати 10.000 КМ.

Сагледавши учинак у прелазном року и оно што се радило у клубовима током паузе, као фаворити су се издвојили тимови Крупе, Звијезде 09, те новоградска Слобода. Наравно, није искључено да нека екипа изненади, као тим из Новог Града прошле сезоне.

Крупа је у минулом издању Прве лиге суверено освојила прво мјесто, а тријумфом у Купу Српске тим из кањона је комплетирао дуплу круну. Због инфраструктуре која не испуњава захтјеве елите одлучили су да остану у овом рангу такмичења, у којем поново имају исти циљ. 

- Потрудићемо се да будемо у прве три екипе. Имамо квалитет за то. Имамо тежак почетак, у првих пет кола имамо три дербија и много ће зависити од отварања првенства. Искрено се надам да ћемо добрим партијама продужити серију неизгубљених утакмица започету прошле сезоне - истакао је тренер Владимир Илић.

Крупу су напустили један од најбољих играча прошле године Еманулах Блажевић, затим капитен Немања Видовић и лијеви бек Димитрије Тврдишић.

- Нисмо ми још завршили са довођењем играча. Дошли су Лука Дамјановић, Ален Нухановић, Бојан Батар, Огњен Ђуричин и Александар Петровић, али за нас прелазни рок није завршен. Тражимо још два или три играча - поручио је Илић.

Одличан прелазни рок одрадила је Звијезда 09 из етно-села Станишићи. Поред довођења играча који гарантују борбу за врх, између осталих, Шпанца Флорентина Андреија, Милоша Секуловића, Андреја Ђурића, појачана је и управа клуба. Долазак репрезентативца Србије, дојучерашњег играча Реала, сада Фјорентине Луке Јовића довољно говори да су амбиције екипе из околине Бијељине највеће.

- Наш циљ се зна. То је улазак у Премијер лигу БиХ. То значи да у утакмици против Омарске идемо на три бода - рекао је Џенан Хошић, тренер Звијезде 09.

На крају прошле сезоне испоставило се да су највећи трагичари били фудбалери Слободе. Пораз у посљедњем колу од Љубића у Прњавору удаљио их је од пласмана у виши ранг. Екипу је у међувремену умјесто Душка Вранешевића преузео Дарко Војводић. Стигло је десет нових играча, махом странаца, Аргентинаца, Бразилаца, један Рус...

- Немам шта да кријем. Наш циљ је пласман у Премијер лигу и то ћемо и урадити - самоувјерено је поручио Војводић.

Три жеље, један пехар. Видјећемо ко ће се на крају радовати. Прволигашки тренери осим ове три екипе истичу да се у борбу за врх могу умијешати зворничка Дрина и Сутјеска, док ће сви остали првенствено настојати да што прије обезбиједе опстанак.

Дерби у Крупи
У првом колу састају се, субота: Алфа Модрича - Подриње (17.30), Козара - Слобода (МГ) (17.30), Крупа - Рудар Приједор (17.30), Лакташи - Жељезничар Спорт тим (17.30), Текстилац - Дрина (17.30), Сутјеска - Љубић (20); недјеља: Слобода (НГ) - Славија (17.30), Омарска- Звијезда 09 (17.30); одгођено: Фамос - Радник.


Глас Српске