Новак Ђоковић је поново краљ Вимблдона :: Semberija INFO ::

 

Новак Ђоковић је поново краљ Вимблдона


Фото - Танјуг / АП
ЛОНДОН- Најбољи српски тенисер Новак Ђоковић освојио је Вимблдон побједом над Аустралијанцем Ником Кирјосом, по сетовима 4-6, 6-3, 6-4 7-6.

Ово је Новакова 21. гренд слем титула у каријери, а укупно седма на Вимблдону.

Меч је трајао три сата и четири минута. Ово је био трећи међусобни дуел српског и аустралијског тенисера, а први тријумф Ђоковића.

Српски тенисер је наставио побједнички низ на Вимблдону на којем није поражен од 2017. године. Тријумф над Кирјосом била је његова 28. узастопна на Вимблдону. Аустралијски тенисер је изгубио своје прво гренд слем финале.

Ђоковић је у 32. гренд слем финалу стигао до 21. трофеја. Први на листи је Рафаел Надал са 22 освојена гренд слем трофеја. Највише трофеја на Вимблдону има Роџер Федерер, који је тријумфовао осам пута, а потом слиједе Пит Сампрас и Ђоковић са по седам.

Вимблдон се играо за наградни фонд од 40,35 милиона фунти.

Ђоковић је меч почео дуплом сервис грешком, али освојио први гем и стигао до 1:0. Кирјос је дошао до 1:1, али је у овом гему сервирао испод руке што тенисери ретко данас користе.

Српски тенисер је сигурним сервисом поново повео, а Аустралијанац је лако узвратио. Кирјос је у петом гему искористио другу брејк лопту, пошто је Ђоковић направио дуплу сервис грешку и повео 3:2.

Кирјос је до краја првог сета одржавао предност од два гема и заслужено је овај дио меча за 31 минут добио резултатом 6:4.

Ђоковић је без изгубљеног поена освојио први гем у другом сету. Кирјос је узвратио за 1:1. Српски тенисер је повео 2:1, а онда је Ђоковић коначно стигао до брејка и 3:1. Ђоковић је потврдио брејк за 4:1. Играло се потом гем за гем, а наш тенисер је при вођству од 5:3 сервирао за 1:1 у сетовима. Кирјос је имао четири брејк лопте, од тога три везане, али је Србин успио да се извуче из незгодне ситуације и да други сет добије резултатом 6:3.

Ђоковић је имао двије брејк лопте на старту трећег сета, али се Кирјос извукао и повео 1:0. Српски тенисер је изједначио на 1:1, а онда је Аустралијац уз доста муке освојио гем. Играло се потом гем за гем до резултата 4:4. Велика борба је виђена у деветом гему, Кирјос је водио 40:0, а онда је серијом грешака омогућио Ђоковићу да направи брејк. Српски тенисер је потом на свој сервис стигао до 6:4 и 2:1 у сетовима.

Кирјос је повео у четвртом сету, а потом се играло гем за гем без прилике за брејк. Оба тенисера су дивним потезима често дизали навијаче на ноге, а побједник је морао да буде одлучен у тај-брејку.

Српски тенисер је бриљирао у тај-брејку и заслужено је по седми пут тријумфовао на Вимблдону.

Ђоковић је по завршетку меча поново јео траву са Централног терена.

Новак  ће од сутра бити седми играч на АТП листи, без обзира на освојено финале, јер се Вимблдон ове године не бодује због одлуке организатора турнира да суспендује руске и бјелоруске тенисере.

Уклањањем Вимблдона са АТП ранг листе Ђоковић је као бранилац титуле у Лондону изгубио 2.000 бодова.

Вучић честитао Новаку освајање Вимблдона

- Предсједник Србије Александар Вучић честитао је данас најбољем српском тенисеру Новаку Ђоковићу освајање седме титуле на Вимблдону.

"Драги Новаче, срдачне честитке на сјајној игри и новом трофеју! Поново сте превазишли себе и доказали да на врху може бити само један и да нема предаје! Цела Србија се радује, као и сви поштоваоци белог спорта широм света! Браво, мајсторе!", написао је Вучић на свом Инстаграм налогу


Глас Српске